Aproximativ 200 de hectare din Sălciua, Ocoliș și Rimetea au fost cuprinse de incendii!

În ultimele zile mai multe incendii au izbucnit în Apuseni, judeţul Alba. Aceastea au cuprins aproape 200 de hectare de pe raza comunelor Sălciua, Ocoliș și Rimetea şi au fost lichidate în cursul zilei de joi, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba.

Incendiile au cuprins vegetație uscată și literă. Acestea au izbucnit din cauza unor focuri lăsate nesupravegheate.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti, şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi ISU Alba reamintește regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale:

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

-Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie

-Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *