Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Apel pentru salvarea Podului de 100 de ani din Câmpeni!

Stana Drăgoiu (avocat) şi Ciprian Aron (jurnalist) au lansat un apel pentru salvarea Podului de 100 de ani din Câmpeni, inaugurat de Regele Ferdinand, printr-o scrisoare deschisă, la Ministrul Culturii, Daniel Breaz, pentru declararea acestui pod monument istoric.

”Domnule Ministru Daniel Breaz, salvaţi podul „Regele Ferdinand” din Câmpeni!

Scrisoare deschisă către ministrul Culturii, domnul prof.univ.dr. Daniel Breaz

Stimate domnule ministru,

În prima parte a anului 1919, suveranii României reîntregite, Regele Ferdinand şi Regina Maria, făceau prima lor vizită în Munţii Apuseni, ca parte a unui turneu în Transilvania şi inaugurau, în luna mai, la Câmpeni, podul de fier de peste Arieş, care a primit încă din acea zi numele de podul «Regele Ferdinand». Regele şi Regina socoteau că este foarte important să onoreze cu prezenţa lor moţii, cei mai dârji şi mai aprigi patrioţi din Ardeal. Această vizită istorică a fost consemnată în «Însemnările zilnice» ale Reginei Maria şi a fost imortalizată în câteva fotografii-document care au devenit emblematice pentru istoria Ţării Moţilor.

Din motive greu de înţeles, autorităţile locale nu au pus în valoare potenţialul istoric şi, implicit, turistic al acestui pod de epocă care a fost lăsat într-o nemeritată uitare şi degradare. Nu există nici măcar o inscripţie la faţa locului care să ateste adevărul istoric al “Podului Ferdinand”. În mod paradoxal, pe acest pod istoric se face accesul la Centrul de informare turistică al oraşului Câmpeni, situat în imediata apropiere. ”Din păcate, al doilea veac al acestui monument începe sub auspicii şi mai nefavorabile deoarece la nivel local se conturează două idei nefericite: prima, de dărâmare a podului, iar a doua – de intervenţie nespecializată asupra construcţiei centenare, cu vopsea şi beton. Înainte ca vreuna dintre aceste acţiuni să se concretizeze, vă rugăm domnule profesor, ca, în calitatea dumneavoastră de senator de Alba şi de Ministru al Culturii, să faceţi  demersurile necesare care pot salva acest pod şi-l pot pune acolo unde îi este locul, în rândul monumentelor istorice corect puse în valoare.

Prin urmare, solicitarea noastră este în sensul demarării de către dumneavoastră, la Ministerul Culturii, a procedurii pentru expertizarea podului, pentru întocmirea unui proiect profesionist de restaurare şi conservare şi pentru clasarea «Podului Regele Ferdinand» din Câmpeni ca monument istoric în vederea protejării şi includerii în circuitul turistic al Ţării Moţilor” arată Stana Drăgoiu şi Ciprian Aron.

Momentul în care este tăiată panglica de inaugurare a podului. Sursa foto: Agerpres

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *