Eveniment

Avioane de luptă și elicoptere militare au survolat Ciucea la comemorarea eroilor căzuți din marele război!

Avioane de luptă și elicoptere militare au survolat Ciucea la comemorarea eroilor căzuți din marelul război mondial și cu ocazia împlinirii centenarului de la eliberarea zonei în primul război mondial (15-16 aprilie 1919) şi instaurarea administraţiei româneşti.

Luptele de la Cicârlău, Giurtelecu Hododului, Țigani și Ciucea din 15-16 aprilie 1919 au reprezentat un complex de acțiuni militare de luptă de nivel tactic de intensitate deosebită, care au opus în zilele de 15-16 aprilie 1919 pe valea Someșului la Cicârlău, la Giurtelecu Hododului, la Țigani și pe valea Crișului Repede la Ciucea, trupe maghiare atacatoare celor românești.

Respectivele lupte – al căror rezultat final a fost favorabil trupelor române – au precedat cu puțin timp înainte Ofensiva Armatei României din aprilie 1919 și s-au desfășurat la sfârșitul perioadei de ocupare a celui de-al treilea aliniament al liniei de demarcație din Transilvania.

La eveniment au participat numeroase oficialități locale dar și județene, lista fiind deschisă de edilul localității Radu Florin Abrudan care i-a avut ca invitați pe deputații social-democrați Horia Nasra și Cristina Burciu din Cluj, liberalul Corneliu Olar din Alba și social-democratul Gheorghe Șimon din Maramureș. Alături de aceștia au mai fost prezenți consilierii locali din localitate, eminența cenușie a politicii din Țara Călatei, consilierul județean Ioan Bota, consilierul județean Vladimir Mătusan, consilierul local din Huedin și directorul Liceului Teoretic „Octavian Goga” Huedin, dl. Horea Matiș și Gabriel Ghițea, liderul PSD Huedin. Alături de primraul  Radu Florin Abrudan au fost și colegii lui, primarii din Negreni (Cluj) și Horea (Alba), Manea Dorin Constantin și Marin Nicola.

Dintre discursurile celor prezenți deputatul Horia Nasra, a ținut să transmită un mesaj scurt din Țara Moților, de însuflețire, o strofă din celebrul „Tu Ardeal”: „Unde-i Avram Iancu, să mai frângă rangul, Celor ce Ardealul vor pustiu. Iată ca răsare, Iancu din oricare, E-n puterea fiecărui fiu!”

Evenimentul a fost organizat de Asociația de Voluntari din comuna Ciucea, asociație cu o bogată activitate culturală, coordonată de profesorul Dascălu Cristian.

După ceremonie, oficialitățile și o parte dintre participanți au participat la lansarea de carte „Luptele de la Ciucea pentru apărarea Marii Uniri”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare știri

To Top