Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

S-a terminat cu „lacul şmecherilor”: Trei miniştrii interpelaţi în cazul Tarniţa!

Deputatul moţilor, Horia Nasra, a publicat astăzi o serie de fotografii în care apare o fosă septică amplasată pe o plută pe Tarniţa.

Pozele vin într-un moment în care instituţiile statului sunt deja în alertă, mai mult decât atât deputatul a interpelat trei miniştrii în această speţă.

„Aceste poze nu au nevoie de multe comentarii… Voi continua demersurile pentru protejarea lacului #Tarniţa. S-a terminat cu lacul şmecherilor!

În acest sens, azi am depus următoarele întrebări:

1. Domnului Răzvan CUC, ministrul transporturilor

Stimate domnule ministru,

În ultimele săptămâni, mai mulţi parlamentari clujeni, cât şi subsemnatul, au semnalat situaţia alarmantă din lacul Tarniţa, sursa de apă potabilă a Clujului, după o serie de evenimente organizate pe lac sau în apropierea acestuia fără niciun aviz din partea autorităţilor, după sutele de reclamaţii venite din partea locuitorilor zonei, care nu mai acceptă zgomotul, poluarea şi mai ales bărcile cu motor, jet ski-urile şi hidroavioanele!

Stimate domnule ministru,

În fiecare zi, zeci de ambarcaţiuni tranzitează lacul Tarniţa, multe bărci cu motor sau jet ski-uri nefiind înmatriculate iar mulţi proprietari nu au permis. De asemenea, cei mai mulţi conducători de jet ski şi bărci cu motor nu poartă VESTE.

Instituţia Prefectului de Cluj s-a implicat serios în această speţă, însă având în vedere că Autoritatea Navală Română este autoritatea centrală de specialitate din subordinea Ministerului Transporturilor, în domeniul siguranţei navigaţiei şi al securităţii navelor, vă solicit să efectuaţi un control de urgenţă la Oficiul de Căpitănie Dej! Activitatea acestui oficiu lasă de dorit, anarhia instituţională de pe lacul Tarniţa fiind cel mai bun exemplu!

Stimate domnule ministru,

Având în vedere că instituţia vă este subordonată, vă solicit în scris, răspunsuri la următoarele întrebări:

⁉️ Câte permise de conducere pentru ambarcaţiuni în judeţul Cluj a eliberat Oficiul de Căpitănie Dej în ultimii zece ani?

⁉️ Câte amenzi a aplicat pe lacul Tarniţa, Oficiul de Căpitănie Dej, în ultimii cinci ani?

⁉️ Câte acţiuni de monitorizare, verificare şi amendare a organizat Oficiul de Căpitănie Dej în ultimii doi ani în zona Tarniţa?

⁉️ Câte accident s-au raportat în ultimul an pe lacurile Tarniţa şi Beliş şi ce măsuri a luat conducerea Oficiului de Căpitănie Dej?

⁉️ Ce puncte de vedere a emis Oficiul de Căpitănie Dej cu privire la navigaţia de pe lacul Tarniţa? Există o strategie în acest sens?

2. Ministrului mediului – interimar

Activitatea Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Judeţean Cluj, în speţa poluării lacului Tarniţa

Stimate domnule ministru,

În ultimele săptămâni mai mulţi clujeni au semnalat situaţia alarmantă din lacul Tarniţa, sursa de apă potabilă a Clujului, după o serie de evenimente organizate pe lac sau în apropierea acestuia fără niciun aviz din partea autorităţilor. Oamenii nu mai acceptă zgomotul şi mai ales poluarea lacului.

Mai multe poze şi articole au apărut în presa locală cu privire la poluarea lacului Tarniţa, în acest sens, având în vedere că instituţia Garda Națională de Mediu (GNM) este o agenție guvernamentală aflată în subordinea Ministerului Mediului, vă solicit să-mi răspundeţi în scris la următoarele întrebări:

⁉️ Ce activitatea a desfăşurat Garda Națională de Mediu, Comisariatul Judeţean Cluj, în zona Tarniţa, în ultimii cinci ani?

⁉️ Câte amenzi a aplicat Garda Națională de Mediu, Comisariatul Judeţean Cluj, în zona Tarniţa în ultimii cinci ani?

⁉️ Există un protocol de colaborare între Garda Națională de Mediu, Comisariatul Judeţean Cluj şi la Oficiul de Căpitănie Dej pentru lacurile din zona de munte a Clujului, rezerva de apă potabilă pentru întreaga zonă? (Dacă există vă solicit să-l faceţi public!)

3. Domnului Ioan Deneş, ministrul apelor şi pădurilor

Calitatea apei din lacul Tarniţa, sursă de apă potabilă a Clujului

Stimate domnule ministru,

Lacul Tarniţa este sursa de apă potabilă a Clujului, o acumulare deosebit de importantă pentru întreaga zonă. Din nefericire, în ultimii ani, în nenumărate situaţii au fost semnalate situaţii în care lacul a fost poluat.

Având în vedere această situaţie, cât şi importanţa acumulării Tarniţa, vă solicit un răspuns în scris la următoarea întrebare: ⁉️„Care este calitatea apei din lacul Tarniţa şi cât s-a degradat în ultimii zece ani?”

Voi continua demersurile şi în perioadă următoare!” a anunţat Nasra, pe o reţea de socilizare.

Fosta septică din imagini se bănuiește că ar fi fost deversată chiar în lac, fiind tractată cu alte ambarcațiuni la finalul petrecerilor „VIP” de pe malul lacului de unde beau clujenii apă.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *