Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

VIDEO: Cum a fost construit orașul Ștei de ruși! Peste 300.000 de tone de minereu de URANIU au dus ruşii în 10 ani de la mina Băiţa!

Orașul Ștei, din județul Bihor, a luat naștere în anul 1956, lângă satul cu același nume. Circa 10 ani a durat exploatarea intensivă de uraniu, coordonată de sovietici, din bazinul minier Băița, care a dus la o prosperitate oarecum artificială a zonei. În Ștei era concasat minereul de uraniu exploatat în Băița, după unele surse depășind cantitatea de 300.000 de tone într-o perioadă de 10 ani.

Sovieticii au construit orașul Stei în patru ani (1952-1956), transformând sătul cu nici 200 de case într-un oraș cu 25.000 de locuitori, șteienii, înainte de rusificare, fiind renumiți pentru culturile de varză și castraveți. Au fost ridicate zeci de blocuri și barăci de locuit pentru soldați, un palat administrativ, cinci cinematografe, trei ringuri de dans, două școli, o bază sportivă, restaurant și magazine. Sute de ofițeri sovietici și soldați au ajuns la Ștei în toamna anului 1952, după vreo trei ani de inspectare a zonei de echipe de geologi din URSS.

În 1952, când au început ruşii sa exploateze uraniul în Munţii Apuseni şi să construiască oraşul Ştei, „Departamentul Uraniului” funcţiona sub conducere romano-sovietică, cu titulatura „Sovrom-Kwartit”.

Zăcământul de uraniu de la Băiţa se afla aproape de suprafaţă. Pentru extracţia şi transportul minereului în fosta URSS, ruşii au folosit toate mijloacele posibile – tren, avioane, maşini, au angajat peste 20.000 de mineri şi au folosit aproximativ 10.000 de soldaţi.

Minereul de la Băiţa se transporta cu maşini de mare tonaj la Ştei, unde era prelucrat în trei mori, într-o fază primară, apoi se ambala în cisterne speciale şi se expedia cu vagoanele, prin Halmeu, în URSS.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *