Cum arată noua bijuterie a Ţării Moţilor?

articol publicat în martie 21, 2020

În scurt timp Ţara Moţilor va avea o nouă bijuterie, Gara din Brad, după încheierea lucrărilor de reabilitare!

Construită la sfîrşit de secol XIX şi inaugurată la 6 decembrie 1896, e trecută în listele oficiale ca monument de arhitectură de importanţă locală, înscris la poziţia 201 din lista monumentelor istorice (codul LMIHD-II-m-B-03-265). Stilul e vienez, tirolian de-a dreptul spun unii, şi seamănă foarte mult cu impozanta gara din Milano.

Gara din Brad a intrat în reparaţii capitale în 2016, printr-un program susţinut financiar din fonduri proprii ale companiei naționale de Căi Ferate Române (CFR). Acesta include lucrări de reparaţii şi consolidare la exteriorul şi interiorul clădirii (acoperiş, faţade, uşi de acces, lambriuri, sală de aşteptare, birou de mişcare etc.), lucrări la instalaţiile sanitare, prin înlocuirea conductelor şi refacerea reţelei de canalizare, lucrări la instalaţiile electrice pentru refacerea circuitelor de iluminat general şi de siguranţă, durată contractului fiind de 24 de luni.

Recent, primarul Bradului, Florin Cazacu, a inspectat lucrările şi a confirmat că în curând clădirea va fi complet reabilitată: Am vizitat șantierul stației CFR Brad și am constatat, cu mare satisfacție, că lucrările au avansat și clădirea arată foarte bine în zonele unde s-a intervenit. În interior încă nu sunt stabilite categoriile de lucrări ce urmează să se execute, fiind încă multe camere total neamenajate. De asemenea, o anexă a clădirii este într-o stare avansată de degradare și necesită intervenția urgentă. În perioada imediat următoare, este programată o întâlnire cu conducerea Regionalei CFR Timișoara în vederea stabilirii unei strategii comune pentru punerea în valoare a monumentului. Opinia administrației publice locale exprimată în nenumărate rânduri de primărie a fost pentru reabilitarea corespunzătoare a tuturor spațiilor și înființarea în clădirea gării a „Muzeului Țării Zarandului”, având în vedere zestrea etnografică, istorică și culturală a acestei zone”.

 240 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *