Ce nu i-a plăcut Reginei Maria în Ţebea în 1924?

articol publicat în martie 21, 2020

Istoria este de multe ori ciudată, uneori lăsând moştenire şi informaţii mai puţin plăcute.

Cu toţii ştim că în Ţebea există un gorun plantat de Regina Maria în 1924 dar poate foarte puţini dintre noi ştim că Regina nu s-a simţit confortabil la mormântul Iancului, tocmai la sărbătoarea care aniversa 100 de ani de la naşterea Craiului moţilor.

Regina Maria a României, Principesa Ileana – fiica sa mezina şi Principele Carol (viitorul rege Carol al II-lea) au participat în septembrie 1924 la serbările organizate la casa natală de la Vidra de Sus şi la mormântul de la Ţebea al eroului Avram Iancu. Vă redăm două fotografii de epocă senzaţionale pe care le găsiţi în Muzeul Memorial de la Vidra de Sus însă şi impresiile Reginei Maria despre evenimentul de la Ţebea pe care le puteţi citi în  „Însemnările Zilnice”, vol. VI: 1 ianuarie 1924 – 31 decembrie 1924:

“Duminica, 31 august 1924

Ţebea, Câmpeni

Prima ceremonie a început la Ţebea, la mormântul lui Avram Iancu. Am coborât din trenul nostru în faţa cimitirului şi am mers puţin pe un drum podit, bine amenajat, trecând prin mulţimea de tărani care veniseră pentru această ocazie.

Vreme superbă, ţăranii, cu ovaţii zgomotoase de bun venit, aruncau la picioarele noastre, în timp ce treceam, frumoase flori de toamnă.

La cimitir, o foarte lungă ceremonie în jurul mormântului lui Avram Iancu, mai întâi cu infinite cântări şi interminabile discursuri. Am stat însa bine la umbră şi au fost scaune pentru noi, ca să stăm jos în timpul discursurilor, ceea ce a fost un mare noroc, pentru că au fost teribil de lungi. Ni s-a vorbit la nesfârşit despre Avram Iancu.

În timp ce toţi se aşezaseră pentru un prânz enorm într-un umbrar special aranjat, noi ne-am dus în satul apropiat ca să vedem un bust foarte urât al lui Avram Iancu, după care ne-am întors imediat la masa de prânz.

Prânzul a fost extraordinar de prost, dar, din fericire, n-a durat mult şi am plecat la Câmpeni, pe un drum frumos prin Brad şi Abrud.

La Abrud ne-am oprit şi a trebuit să vorbim cu diferite delegatţi din toate satele care veniseră să ne primească. Peste tot primiri călduroase.

La Câmpeni am fost întâmpinaţi de sute de călăreţi care veniseră din toate parţile şi, de asemenea, de femei. Femeile „moţilor” au un rol important, ele fiind la fel de curajoase ca şi barbatli în apărarea caselor”a descris evenimentul Regina Maria.

 854 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *