Centenarul sărbătorit în Huedin: Sfinţire de placă omagială și lansare de carte!

articol publicat în martie 21, 2020

Huedinul s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, miercuri, pentru a celebra o sută de ani de la Marea Unire, prin două evenimente deosebite: Primul, pe fațada Catedralei Moților din Huedin a fost amplasată o placă omagială pentru cinstirea celor 10 delegați din zona Huedinului, şi al doilea,  la Casa de Cultură din Huedin, a avut loc lansarea cărții „Marea Unire. Contribuții din zona Huedinului”.

Inițiativa amplasării plăcii comemorative, a prof. Horea Dorin Matiș, prof. Cristian Claudiu Filip și pr. Dan Ionuț Lupuțan, a obţinut sprijinul financiar al Primăriei și al Consiliului Local Huedin. Placa a fost realizată de asist. univ. dr. Vlad Berțe, de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca iar montarea a fost executată de Ioan Badiu din Huedin.

Lansarea cărții “Marea Unire. Contribuții din zona Huedinului”, apărută la editura Argonaut, avându-i ca autori pe Cristian Claudiu Filip, Carmen Cornelia Stănean și Horea Dorin Matiș, este un excelent recurs la istorie şi la memorie, contirbuţia autorilor pentru Huedin şi întreaga zonă fiind importantă, cei trei primind distincţia „Protopop Martir Aurel Munteanu”. De asemenea, Mircea Moroșan, primarul orașului Huedin, a primit la rându-i, pentru susţinerea activităţilor dedicate Centenarului, distincția „Protopop Martir Aurel Munteanu”.

sursă foto: Robert Cristian Petre

 583 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *