Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Cupru Min vrea să demoleze turla bisericii de la Valea Şesii din lacul de steril

Cupru Min vrea să demoleze turla bisericii de la Valea Şesii din lacul de steril. Decizia dărâmării turlei, administrată de compania minieră de stat Cupru Min Abrud, ar avea ca motivaţie dorinţa reprezentanţilor societăţii de a ”alunga” turiştii care ajung în zonă şi fac fotografii pe care apoi le promovează în mediul online.

Iazul de decantare Valea Şesii este iazul principal de depozitare a sterilului provenit de la exploatarea minieră de suprafaţă Roşia Poieni. Exploatarea zăcământului a început în anul 1978, iar producţia de cupru în 1983. Este un iaz de decantare de vale, deschis, având un singur baraj construit din anrocamente.

În prezent, suprafaţa iazului este de aproximativ 130 ha, acoperind aproape în totalitate satul Geamăna (comuna Lupşa, jud. Alba), din care au mai rămas câteva case, cu până în 20 de locuitori.

Turla bisericii, cea mai înaltă clădire din sat se mai poate vedea din mijlocul iazului. Înaintea începerii exploatării, în Geamăna erau aproximativ 400 de case şi peste 1000 de locuitori. Cromatica acestui loc îl transformă într-un subiect extrem de ofertant din punct de vedere fotografic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian