Administraţia Parcului Natural Apuseni a depus peste 1000 de plângeri penale pentru construcţii ilegale realizate în zone din parc!

articol publicat în iulie 3, 2019

Într-un răspuns adresat deputatului Horia Nasra, la o interpelare, ministerul Apelor şi Pădurilor a anunţat că până în prezent administraţia Parcului Natural Apuseni a depus peste 1000 de plângeri penale pentru construcţii ilegale realizate în zone din parc în care construirea este interzisă.

Deputatul Horia Nasra a prezentat public răspunsul primit de la minister: “În ultimele săptămâni, mai mulţi clujeni mi-au semnalat că defrişările distrug Padișul, în timp ce turiștilor, uneori, le este restricţionat accesul. Mai mult decât atât, presa locală a afişat mai multe fotografii realizate recent în zonă, care completează cele afirmate de turişti.

În acest context i-am solicitat, în scris, Ministrului Apelor şi Pădurilor, senatorul Ioan Deneş, mai multe informaţii şi explicaţii cu privire la situaţia din zona Padiş, una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice din Munţii Apuseni”.

Cu privire la defrişări, ministerul a răspuns (http://www.cdep.ro/interpel/2019/r8192A.pdf):

“Lucrările de exploatare a pădurilor din zona Padiş, din Parcul Natural Apuseni, au ca obiect îndepărtarea efectelor doborâturilor de vânt ca urmare a furtunii deosebit de puternice din data de 17.09.2017 inclusiv deblocarea traseelor turistice şi a căilor de comunicaţii, prevenirea infestărilor cu dăunatori de scoarţă etc. Prin urmare, lucrările de exploatare forestieră efectuate în zona Padiş nu sunt lucrări de defrişare.

Menţionăm că numai în raza Ocolului Silvic Sudrigiu – Direcţia Silvică Bihor şi a Ocolului Silvic Beliş – Direcţia Silvică Cluj (care includ zona Padiş), în suprafeţele de fond forestier incluse în Parcul Natural Apuseni, urmare fenomenelor meteorologice extreme din data de 17.09.2017, a fost afectat un volum de 181.046 mc. La Ocolul Silvic Sudrigiu volumul afectat, inventariat, este de 27.703 mc, iar la Ocolul Silvic Beliş volumul afectat, inventariat, este de 153.343 mc.

Subliniem faptul că pentru autorizarea exploatării arborilor afectaţi au fost parcurse toate etapele prevăzute de legislaţia în vigoare. Intr-adevăr, se confirmă faptul ca unele firme de exploatare (S.C. REAL DOC FOREST S.R.L. şi S.C. LVIONE TEX S.R.L.) nu au respectat procesul tehnologic de exploatare şi nici condiţiile specifice stabilite de Administraţia Parcului Natural Apuseni, fiind sancţionate contravenţional.

Cât priveşte răspunsul la întrebarea privind strategia administraţiei Parcului Natural Apuseni în privinţa zonei turistice Padiş, ministerul a răspuns: “Ca obiective principale pentru zona turistică Padiş administraţia parcului a stabilit promovarea eco-turismului, a turismului responsabil, care să afecteze cât mai puţin peisajul şi procesele ecologice naturale. S-a reuşit prevenirea supradezvoltării unei infrastructuri pentru turism de masă, care ar fi distrus iremediabil zona Padiş, în ciuda unor mesaje publice, din trecut, care denigrau administratia parcului.

 1,952 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *