Duminica viitoare moții urcă pe Muntele Găina la Târgul de Fete

articol publicat în iulie 14, 2019

Duminica viitoare, 21 iulie, moții urcă pe Muntele Găina la Târgul cu Fete.

În acest an, evenimentul se va desfăşura pe parcursul a două zile, sâmbătă, 20 şi duminică, 21 iulie. 

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este cea mai mare sărbătoare populară în aer liber din Munții Apuseni. Târgul se desfăşoară atât în localitatea Avram Iancu, la poalele Muntelui Găina, cât şi pe un platou montan la o altitudine de aproape 1.500 de metri, într-o zonă pitorească şi perfectă pentru iubitorii de natură.

Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816. La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii.  

Din anul 2006, Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi are ca slogan chemarea: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!” Accesul pe platoul de pe Muntele Găina este posibil pe drumul judeţean DJ 762 până în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit şi practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările. 

 1,097 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *