Exploatarea aurului de la Certej a fost blocată de o decizie definitivă a Curții de Apel Cluj

articol publicat în martie 21, 2020

Exploatarea aurului de la Certej a fost blocată de o decizie definitivă a Curții de Apel Cluj care a menținut soluțiile date de Tribunalul Cluj privind anularea planului urbanistic al întregului proiect minier, susțin reprezentanții comunității Declic.ro.

“Decizia invalidează toate actele obținute de Deva Gold din 2010 până în prezent în baza acestui PUZ: de la acordul de mediu la autorizații de construire. Practic, proiectul dezastruos pentru mediu este blocat pe termen indefinit”, a declarat Roxana Pencea Brădățan din partea rețelei Mining Watch România.

În ultimii ani, operatorul minier de la Certej a părut de neoprit. Rând pe rând, compania-mamă Eldoardo Gold a acaparat nu mai puțin de șapte perimetre miniere în Munții Metaliferi, cu intenția de a dezvolta o imensă exploatare de suprafață cu cianuri. Dacă planul companiei ar reuși, exploatarea și distrugerea ar fi duble față de ce ar fi însemnat controversatul proiect Roșia Montană.

PUZ-ul proiectului minier Certej a fost aprobat de către Consiliul Local Certeju de Sus, prin HCL 11/2010. Instanța de fond a constatat că emitentul a încălcat grav și procedurile de consultare cu publicul precum și procedurile de consultare cu alte autorități competente să emită avize experte, cum ar avizul de gospodărire a apelor.

Instanța nu a putut ignora rapacitatea, lipsa de transparență și de analize serioase privind impactul asupra mediului de care a dat dovadă compania minieră, motiv pentru care acum Deva Gold nu mai poate desfășura niciun demers pentru proiectul Certej.

Proiectul minier Certej, din comuna Certejul de Sus, județul Hunedoara, este propus de Eldorado Gold (ELD), companie canadiană de aur low cost ce intenționează să deschidă prima mină de suprafață cu cianuri din România. Zăcământul de la Certej este deținut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80% din acțiuni) și compania de stat Minvest Deva (~20%). Proiectul se confruntă cu o opoziție puternică, atât națională cât și internațională. Iazurile de decantare, având baraje din anrocamente de 169 m și, respectiv, de 70 m înălţime sunt un motiv suplimentar de îngrijorare deoarece ar fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate: Hondol, Bocşa Mică şi Certej.

 193 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *