Un prejudiciu de aproape 34 de milioane de lei a fost depistat de Garda Forestieră Cluj în cadrul ocolului Horea Apuseni SRL

articol publicat în octombrie 28, 2019

Un prejudiciu de aproape 34 de milioane de lei a fost depistat de Garda Forestieră Cluj în cadrul ocolului silvic privat Horea Apuseni SRL.

Practic, în cadrul ocolului silvic privat Horea Apuseni, care administrează pădurile din cadrul a cinci comune din Munții Apuseni ( HOREA, ALBAC, GARDA DE SUS, SCĂRIȘOARA și VADUL MOȚILOR) în zona de confluență a județelor Alba și Cluj au dispărut, în perioada 2007 – 2017, peste 140.000 de mc de material lemnos. Valoarea prejudiciului constat se ridică la suma de 33.863.716 de lei.

”Urmare a trei petiții transmise de către cetățeni (una dintre acestea vizând și suprafețe de fond forestier aparținând Composesoratului Arada), iar în urma verificărilor s-a constat că acestea sunt anonime. Reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj au efectuat verificări în zonele menționate în petițiile anonime, constatându-se un volum tăiat ilegal de 1,343 mc cu o valoare a pagubei de 279,65 de lei. Urmare a unei solicitări IPJ Cluj – Postul de Poliție Comunal Beliș, control care nu este finalizat la data prezentei. Urmare a unei autosesizări a Gărzii Forestiere Cluj într-o suprafață de fond forestier cu contract de servicii silvice încheiat de către proprietar cu Ocolul Silvic Horea apuseni SRL, unde am efectuat verificări în teren și am comparat datele înscrise în amenajamentul silvic ediția 2007 cu datele înscrise în amenajamentul silvic ediția 2017, constatând că a dispărut un volum de masă lemnoasă de 142.803 mc, cu o valoare a pagubei de 18.202.610 lei la care se adaugă TVA în valoare de 3.458.496 lei și o valoare a funcțiilor pădurii nerealizate de 12.195.748 lei (calculată la data constatării), iar în acest sens Garda Forestieră Cluj a sesizat unitatea de parchet competentă teritorial și material. Facem precizarea că Garda Forestieră Cluj a dat, și va da în continuare curs, în limita competențelor legale, tuturor sesizărilor venite din partea cetățenilor, prin care se semnalează încălcări ale regimului silvic în fondul forestier din raza teritorială de competență”, arată oficialii Gărzii Forestiere Cluj, într-un răspuns trimis Gazetei de Cluj.

 1,379 vizualizări

5 thoughts on “Un prejudiciu de aproape 34 de milioane de lei a fost depistat de Garda Forestieră Cluj în cadrul ocolului Horea Apuseni SRL

  1. Furtul l-a comis pădurarul Matei Vasile, păzit de polițistul Ihut Petru de la Garda de Sus. Dacă era Garda Forestieră la Alba nu s-ar fi aflat in veci. Așa poate aflam si cu cine împărțeau cei doi banii.

  2. Polițaiu Ihut de la post de la Garda are datorii de 500 milioane la oameni din Garda si Scarisoara si traba să-i plătească pana la sfârșitul anului ca altfel ii vând oaminii si mașina de poliție.

  3. Asta-i poliția in prezent. Când te gândești ca mai sunt oameni care se mira ca infractorii fac ce vor si nu pățesc nimic. Polițiștii se ocupa cu lemne, cu șpăgi de 50 de lei luate de la șoferi, cu agricultura si in general orice altceva decât pentru ce-i plătim cu bani grei. Dacă ar trebui sa lucreze in privat ar ajunge muritori de foame. De Ihut știe toată Valea Ariesului, in afara de șefii lui 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *