Deputatul moţilor îl interpelează pe ministrul Culturii cu privire la procedura de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO

articol publicat în noiembrie 3, 2019 Deputatul moţilor, Gabriel Horia Nasra, îl interpelează pe senatorul Daniel Breaz, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, cu privire la procedura de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.

“Roșia Montană, înainte de orice, înseamnă istorie, un adevărat tezaur arheologic pentru România.

Existență milenară a localității, este consemnată încă dinaintea cuceririi Daciei, amintită de Herodot, Pliniu, Titus Liviu și este una din cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea aurului din Europa.

După cum bine știți, situl istoric Roșia Montană este atestat pentru prima oară pe 6 februarie 131 d.hr. și reprezintă una dintre cele mai importante moșteniri istorice ale umanității, implicit ale României.

Așa cum aminteau oficialii Asociației Alburnus Maior, într-un studiu semnat de experțil de la universitățile Oxford și Leicester se preciza că “Minele romane de la Roşia Montană reprezintă cele mai întinse şi mai importante mine de aur subterane romane cunoscute în lume”.

În februarie 2016, într-un comunicat al Asociației Alburnus Maior se amintea: „În 2009 organizația Asociația ARA (Arhitectură. Restaurare. Arheologie) a întaintat Ministerului o propunere fundamentată pentru includerea Roșiei Montane în Lista Indicativă pentru UNESCO. 10 miniștri ai culturii și-au declinat în această perioadă responsabilitatea de a analiza inițiativa, acordând în schimb prioritate planurilor de deschidere a exploatarii de aur pe bază de cianuri”.

Având în vedere solicitările societății civile din ultimii 15 ani și a importanţei istorice extraordinare, vă solicit să-mi răspundeți în scris la următoarele întebări:

Care sunt motivele pentru care s-a blocat/tărăgănat procedura de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO?

Care sunt demersurile ministerului pentru includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO?” l-a interpelat Nasra pe ministrul culturii.

 204 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *