Un drum istoric, din inima Apusenilor, intră în reabilitare !

articol publicat în noiembrie 17, 2019 De drumul comunal 144 din Bistra se leagă o istorie tristă, a trei partizani din Apuseni, Iosif Trifa, Traian Pom şi Ioan Andreşel, care după ce au fost de capturați de securitate, în drum spre Bistra, au fost executați.

„După campania Securității din anul 1949 prin care au fost arestate și condamnate multe persoane din zonă care au avut legături cu membrii organizației Frontul Apărării Naționale, această nouă situație a reprezentat o altă provocare pentru autoritățile regimului. Ca urmare, Securitatea a întreprins măsuri dure împotriva tuturor celor care promovau astfel de fapte și idei. În baza instrucțiunilor primite din partea Direcției Regionale a Securității Poporului Cluj și în înțelegere cu conducerea Organizației Județene a Partidului Muncitoresc Român din Turda, Serviciul Județean a Securității Poporului Turda a organizat o acțiune represivă de intimidare și constrângere a populației din Bistra. În ziua de 14 august 1950, în zonă au fost trimise mai multe cadre operative de securitate, care, în colaborare cu personalul Biroului de Securitate Câmpeni și cu milițieni de la Posturile de Miliție din Bistra și Câmpeni, au reținut și transportat la sediul Securității din Câmpeni 35 de persoane, acestea fiind rude apropiate ale partizanilor Nicolae Selagea și Ihuț Traian, dar și persoane suspectate că ar fi acordat sprijin partizanilor. În urma anchetei efectuate s-a constatat că pentru situația creată la Bistra se fac vinovați trei chiaburi, și anume Andreșel Ioan, Pom Traian și Trifa Iosif, ultimii doi fiind deja reținuți, luându-se hotărârea ca cei trei să fie executați.

Ca urmare, în dimineața zilei de 16 august 1950, Pom Traian și Trifa Iosif au fost aduși de la Câmpeni la Bistra, de unde au fost transportați pe jos și executați prin împușcare, în locuri diferite. Andreșel Ioan a fost ridicat de la locuința sezonieră ce o avea în zona Dosul Neagului, fiind dus până la locul cunoscut sub denumirea de Poarta între Căi unde a fost împușcat. Cadavrele celor trei victime au fost lăsate pe locurile de execuție, fiind îngropate a doua zi. Pentru săparea gropilor de mormânt au fost aduse cu forța rude ale partizanilor Selagea și Ihuț, precum și oameni care fuseseră anchetați la Câmpeni, moartea consătenilor fiindu-le dată ca exemplu. Pe locul mormintelor, rudele victimelor nu au avut voie să pună cruce sau un alt semn de recunoaștere”arată cercetătorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în articolul „Descoperirea mormântului și deshumarea lui Andreșel Ioan, ucis de Securitate la 16 august 1950 în comuna Bistra, jud. Alba”.

În acest context, istoric, administraţia locală din comuna Bistra a demarat lucrările de reabilitare la DC 144.

Peste 8 km din drumul comunal vor beneficia de lucrări de profilare, nivelări, lărgire a carosabilului şi compactare, executate în regie proprie cu utilajele din parcul auto al Primăriei Bistra şi pe baza acordului cadru. DC 144 deserveşte satele Dealul Muntelui, Ţărăneşti, Novăceşti şi Aroneşti.

 1,043 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *