Mihai Goțiu: Peste 10.000 de cetățeni i-au transmis lui Orban reluarea procedurilor de includere a Roșiei Montane în UNESCO

articol publicat în ianuarie 27, 2020 Senatorul USR, Mihai Goțiu, a anunțat luni că peste 10.000 de cetățeni i-au transmis lui Orban reluarea procedurilor de includere a Roșiei Montane în UNESCO.

„SE MIȘCĂ ȚARA PENTRU ROȘIA MONTANĂ! Declic a anunțat că peste 10.000 de cetățeni i-au transmis premierului Ludovic Orban solicitarea de reluare ACUM a procedurilor de includere Roșiei Montane în UNESCO. După 1 februarie va fi prea târziu (nu mai explic, iar, de ce, găsiți argumente în postările anterioare)” este anunțul lui Goțiu.

Textul solicitării:

„Domnule prim-ministru Ludovic Orban,
Domnilor miniștri Bogdan Gheorghiu, Cătălin Predoiu, Florin Câțu, Virgil Popescu, Bogdan Aurescu

V-ați asumat prin programul de guvernare, la punctul 10: ”reluarea procesului de includere a Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO”.

Aveți, în acest moment un rol-cheie în procedura de includere a Roșiei Montane în UNESCO și de decizia dvs. depinde soarta unei comunități și a unui patrimoniu excepțional, fără seamăn în lume.

Pe 1 februarie 2020 expiră termenul până la care Guvernul poate trimite la UNESCO scrisoarea prin care să solicite ca Roșia Montană să intre în patrimoniul mondial. În caz contrar, dosarul Roșiei Montane nu va putea fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară. La anul expiră și raportul experților internaționali care recomandă includerea Roșiei Montane în patrimoniul mondial iar procesul de înscriere ar trebui reluat de la zero.

Patrimoniul de la Roșia se degradează, cât timp dumneavoastră așteaptați finalizarea procesului de la Washington, care va mai dura probabil ani buni.

Contrar la ceea ce spun reprezentanții companiei miniere și avocații statului român, includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO ar anula argumentele RMGC și ar dovedi că locul are valoare istorică și culturală recunoscută la nivel internațional. Recunoașterea valorii universale a patrimoniului de la Roșia Montană nu are cum să afecteze litigiul, deoarece, din punct de vedere legal, Roșia Montană beneficiază deja de protecția oferită prin includerea pe Lista Monumentelor Istorice din România.

Acum a venit momentul să vă țineți de cuvânt. Cei mai mulți oameni de stat, prin deciziile lor favorabile distrugerii Roșiei Montane, au picat testul generației noastre. România nu are nevoie de încă o astfel de dezamăgire.

De 20 de ani Roșia Montană este condamnată la sărăcie, la lipsa totală de perspective economice și speranță pentru viitor. De 20 de ani, actorii politici nu au făcut decât să promită și să susțină scenarii distructive pentru zonă, care ar fi măcinat munți și ar fi distrus definitiv patrimoniul Roșiei Montane. Despre acest patrimoniu, pe care mulți s-au grăbit să îl ia în derâdere, știm astăzi că este unic în lume. O spun specialiștii ICOMOS care, după cum bine știți, au recomandat înscrierea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial.

Este șansa pe care o așteaptă atât Roșia Montană, cât și România, țară semnatară a Convenției Patrimoniului Mondial. Merităm să ne simțim mândri de istoria noastră și este datoria dumneavoastră să dați cetățenilor acest prilej de bucurie.

Vă cerem, domnule prim-ministru Ludovic Orban, să vă asumați reluarea procedurilor de înscriere a Roșiei Montane în UNESCO și să trimiteți de urgență notificarea la UNESCO!” – declic.ro

Trimite email la Guvernul Orban să reia procesul de includere a Roșiei Montane în patrimoniul universal UNESCO

 200 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *