Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Sukosd Ioan Mihai (INTERVIU): Vreau să atrag cât mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea comunei Mihai Viteazu

Sukosd Ioan Mihai este unul dintre candidaţii surpriză la alegerile locale din judeţul Cluj, susţinut din partea Pro România la primăria Mihai Viteazu. Un candidat care sigur îi va trezi pe cei doi lideri locali, primarul Zeng şi viceprimarul Sasu din uşoara înţelegere politică făcută în ultimii ani.

Apuseni Info: Mihai Viteazu este poarta de intrare în Munții Apuseni, o comună cu un potențial turistic major, de la Cheile Turzii și până la fortificațiile și biserica propriu-zisă din Cornești, care poartă emblema împărătesei Maria Tereza. Localitatea este impregnată cu istorie, cultură și locuri superbe, însă la nivel județean, regional și național este prea puțin cunoscută. Aveți în vedere să creșteți renumele localității? Cum credeți că Mihai Viteazu ar putea fi cunoscută în toată țara sau măcar la nivel regional, așa cum sunt cunoscute ale comune?

Sukosd Ioan Mihai: „Da am în vedere creşterea renumelui pentru localitatea Mihai Viteazu printr-un plan de promovare şi dezvoltare foarte bine stabilit şi prin accesarea de fonduri europene în acest sens. Comuna Mihai Viteazu deţine câteva obiective de interes naţional rezervaţia naturală Cheile Turzii şi mormântul domnitorului Mihai Viteazu, locuri care au fost foarte puţin promovate până în prezent şi pentru care este nevoie de crearea unui plan de dezvoltare şi modernizare la standarde europene”.

Apuseni Info: Mihai Viteazu face parte dintr-o zonă agricolă cu tradiție. În 2018, după 15 ani în care a fost inactiv, sistemul de irigaţii din Cluj a fost repus în funcţiune, prin redeschiderea staţiei de pompare (SPA) din comuna Moldoveneşti. Considerați util și urgent reabilitarea sistemului și către localitatea dumneavoastră? Ce măsuri credeți că trebuie întreprinse pentru a readuce apa în terenurile agricole din localitate?

Sukosd Ioan Mihai: „Consider necesară redeschiderea sistemului de irigaţie pentru comuna Mihai Viteaazu pentru a ajuta agricultorii din această zonă să nu mai depindă de capriciile vremii, şi de ai încuraja şi ajuta să facă agricultura la cele mai înalte standarde. Sistemul de irigaţie este vital pentru a avea culturi cu randamente mai bune cu riscuri mai scăzute. Sistemul de irigaţie va stimula agricultura în zona atât pentru mici agricultori cât şi pentru societăţile care fac agricultura în zonă”.

Apuseni Info: Viitorul comunei este strâns legat de autostrada Turda – Sebeș. Cum vedeți dezvoltarea localității având în vedere vecinătatea autostrăzii și ce oportunități economice și sociale considerați că se vor ivi în viitorul apropiat?

Sukosd Ioan Mihai: „Finalizarea autostrazii Turda – Sebeş şi Turda – Oradea va aduce mulţi investitori în această zonă. Comuna Mihai Viteazu are oportunitatea de a se dezvolta şi de a atrage investitori pe terenurile aflate în acea zonă dar doar prin realizarea facilităţilor necesare acestor societăţi”.

Apuseni Info: Care sunt principalele proiecte/planuri ale dumneavoastră pentru localitatea Mihai Viteazu?

Sukosd Ioan Mihai: „Planul meu este de a atrage cât mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea comunei şi aducerea acesteia la standarde europene. Crearea de piste de biciclete, afterschool pentru copiii claselor I – VIII, digitalizarea primăriei Mihai Viteazu, asfaltarea tuturor străzilor din Mihai Viteazu, punerea în funcţie a sistemului de canalizare, dar şi alte proiecte care vor fi identificate şi care vor fi necesare pentru comuna. Îmi doresc ca în toate proiectele şi planurile viitoare să fie implicaţi şi cetăţenii comunei prin solicitarea opiniei asupra proiectelor necesare comunei”.

Apuseni Info: Care sunt principalele restanțe pe care le considerați că le are administrația din Mihai Viteazu, de la primar la alți factori decidenți și ce considerați că ați putea îmbunătăți?

Sukosd Ioan Mihai: „În general administrarea comunei a fost făcută bine dar cu lipsa implementării mai multor proiecte cu fonduri europene există comune cu bugete mult mai mici decât Mihai Viteazu care au reuşit lucruri extraordinare – Ciugud. Eu cred că poate fi îmbunătăţit modul în care se folosesc banii comunei în prezent prin finanţarea proiectelor de interes pentru cetăţenii întregii comune – Mihai Vitrazu, Cheia, Cornesti”.

Apuseni Info: Localitatea este recunoscută și pentru Festivalul Cepei și vinderea de produse agricole, în special ceapa, la drumul național, în fața multor gospodării. Cum credeți că puteți transforma ceapa din Mihai Viteazu dintr-un brand local într-un regional și național?

Sukosd Ioan Mihai: „Acest lucru poate fi realizat prin refacerea sistemului de irigaţie a comunei si prin organizara micilor agricultori in asociatii care sa poata sustine mai usor diferite proiecte de promovare a produselor comercializate inclusiv ceapa. Participarea la diferite targuri de profil in toata tara pentru a face cunoscuta ceapa din Mihai Viteazu dar si alte produse. Continuarea traditiei de a organiza festivalul cepei”.

Apuseni Info: DN 75 este un drum care străbate Munții Apuseni din Mihai Viteazu până în Ștei, un drum care traversează o zonă superbă din punct de vedere turistic, însă un drum peticit din km în km poate unul dintre cele mai proaste drumuri naționale din țară. Sigur, modernizarea și reabilitarea acestuia nu ține de activitatea unui primar, însă primarii din zona tranzitată în mai multe rânduri au semnalat Ministerului Transporturilor acest fapt. Vă veți alătura unor demersuri colective pentru modernizarea DN 75? De asemenea, ce măsuri veți lua pentru modernizarea infrastructurii la nivel de comună, în speță drumurile comunale care intră în responsabilitatea administrației locale?

Sukosd Ioan Mihai: „Modernizarea drumului dintre Mihai Viteazu şi Stei este un lucru foarte important şi îmi voi da interesul să susţin şi să ajut diferite demersuri în acest sens. Acest lucru ar avea un impact pozitiv şi asupra comunei Mihai Viteazu prin atragerea de turişti în această zonă. Îmi doresc reabilitarea şi asfaltarea tuturor drumurilor ce ţin de comuna Mihai Viteazu şi modernizarea acestora”.

Apuseni Info: Mihai Viteazu este o localitate cosmopolită din punct de vedere cultural. Cum vedeți dezvoltarea comunității prin beneficiul a două culturi extraordinare: cea română și cea maghiară?

Sukosd Ioan Mihai: „Dezvoltarea comunităţii trebuie făcută prin organizarea de evenimente culturale comune pentru invatarea şi perpetuarea obiceiurilor române şi maghiare din această zonă pentru a se cunoaşte între iei mai bine membrii ambelor comunităţi. Îmi doresc o societate în care copiii români și maghiari să-și fie aproape, cunoscându-se în toată splendoarea culturilor care îi conțin, construind, dezvoltând, zâmbind împreună”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

EnglishHungarianRomanian