Ploile şi zăpada topită au dus la formarea unui râu subteran spectaculos în peştera Poarta lui Ionele din Munţii Apuseni.

articol publicat în februarie 9, 2020

Ploile şi zăpada topită din ultimele zile au dus la formarea unui râu subteran spectaculos în peştera Poarta lui Ionele din Munţii Apuseni.

“Formează o spectaculoasă cascada. Acest fenomen este specific primăverii, dar anul acesta şi prima dată după 2010 s-a întâmplat în perioada iernii. Această apă din zăpadă topită şi din ploaia respectivă se înmagazinează în peşterile din amonte mai sus de peştera Poarta lui Ionele, respectiv Peştera Zgurasti care adaposeste cel mai mare lac subteran din România” a comentat fenomenul Cristian Ciubotarescu de la Asociaţia Sfinx Gârda.

Peștera Poarta lui Ionel este situată în versantul drept al Văii Ordancușa, la o altitudine de 800 m, în calcare triasice. Se poate ajunge la ea prin Valea Arieșului, din comuna Gârda de Sus, urmând cale de 2,5 km drumul DJ750 ce pornește din centrul comunei spre Peștera Scărișoara pe Valea Ordâncușa.

Peştera Poarta lui Ionele s-a format acum câteva mii de ani, însă din anul 1857 este menţionată de cercetători. Anual, peste 100.000 de turişti ajung să viziteze zona Apusenilor.

 719 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *