Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cristian Miron (INTERVIU): Dezvoltarea comunei Gilău presupune valorificarea optimă a potențialului său turistic și agroturistic

Cristian Miron este candidatul PRO România la Primăria Gilău. Vă invităm să-i cunoașteți planurile pentru una dintre cele mai frumoase comune din România, o poartă de intrare în Apuseni, cu un potențial turistic enorm.

Apuseni Info: Gilău este poarta de intrare în Munții Apuseni, o comună cu un potențial turistic major, de la castrul roman de la Gilău, castelul de la Gilău, castelul Wass-Banffy, conacul Gallus și până la  biserica de lemn din Someșu Rece. Localitatea este recunoscută pentru istoria, cultura și locurile superbe, însă la nivel județean, regional și național este prea puțin cunoscută. Aveți în vedere să creșteți renumele localității? Cum credeți că Gilău ar putea fi cunoscută în toată țara sau măcar la nivel regional, așa cum sunt cunoscute ale comune? 

Cristian Miron: Într-adevăr, comuna Gilău are un patrimoniu inestimabil și e trist că până acum a fost atât de puțin valorificat. Însă, pentru a valorifica un obiectiv de patrimoniu, ar trebui întâi reabilitat. Iar aici trebuie analizată situația fiecăruia în parte, pentru că unele au proprietari privați și au aplicat deja ei pentru fonduri europene, cum este exemplul Castelului Banffy. Iar în cazul acestora, Primăria ar putea veni doar ca un partener care să faciliteze promovarea, dacă proprietarii privați doresc să le introducă în circuitul turistic.

La capitolul promovare a întregii comune, se pot face foarte multe, dar cel mai mare impact l-ar avea să avem evenimentele noastre proprii, originale. Eu îmi propun organizarea unor evenimente care să devină branduri ale comunei Gilău, cum ar fi un mini-festival de teatru în aer liber la unul dintre obiectivele menționate sau spectacole populare care să integreze și obiceiuri tradiționale locale. Și aici ar fi ideal să găsim parteneri privați, pentru că în zona cultural-artistică e nevoie de talent și o experiență specifică, pe care într-o primărie nu le poți găsi. 

Apuseni Info: Localitatea Gilău are un potențial turistic enorm, de la lacul Tarnița la frumoșii munți din zonă. Cum considerați că puteți să puneți în valoare potențialul splendid pe care-l aveți?

Cristian Miron: Categoric, dezvoltarea comunei Gilău presupune valorificarea optimă a potențialului său turistic și agroturistic. Iar la capitolul turistic aș merge pe o promovare modernă, în parteneriat public-privat: evenimente care să atragă publicul căruia ne adresăm cu acest specific zonal – ar putea fi concursuri de pescuit care să devină brand al comunei, putem să le și numim ”Cupa Gilău la păstrăv” sau concursuri de gătit vânat pentru vânători. Ar mai putea intra și competiții pentru pasionații de drumeții și trekking, poate analizăm chiar și amenajarea unor trasee pentru mountain bike sau ATV-uri.

Apuseni Info: Viitorul comunei este strâns legat de autostrada Transilvania. Cum vedeți dezvoltarea localității având în vedere vecinătatea autostrăzii și ce oportunități economice și sociale considerați că se vor ivi în viitorul apropiat?

Cristian Miron: Vecinătatea autostrăzii ar putea fi un imbold pentru dezvoltarea unei zone de centre logistice de mari dimensiuni pentru retailerii din toată Transilvania, dar ar putea favoriza și investiții din sectorul industrial, mai ales că încă există potențial pentru a califica forță de muncă în Cluj-Napoca.

Din punctul acesta de vedere, în programul meu, un punct important îl constituie atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea unui parc tehnologic. Și desigur, împreună cu Consiliul Județean, vom căuta soluții pentru a atrage investitori care să ofere condiții de muncă cât mai avantajoase.

Apuseni Info: Care sunt principalele restanțe pe care considerați că le are administrația din Gilău, de la primar la alți factori decidenți și ce considerați că ați putea îmbunătăți?

Cristian Miron: Chiar dacă ține de Consiliul Județean, trebuie să menționez următoarea situație, pentru că ne-a afectat dezvoltarea comunei: reabilitarea drumurilor a început foarte târziu și oamenii sunt și acum nemulțumiți că lucrările au fost făcute de mântuială și anumite zone deja necesită noi intervenții și reparații.

Apoi, ce ține strict de Primăria Gilău: am avut probleme cu canalizarea, care după construcția autostrăzii s-a dovedit subdimensionată – trebuie căutate soluții pentru a moderniza și rețeaua de utilități a comunei și bineînțeles, cea mai importantă problemă, dar aici suntem iarăși condiționați de vecini, este traficul spre Cluj-Napoca. Până acum s-a așteptat rezolvarea problemei de către floreșteni, dar cred că a venit momentul să nu ne mai bazăm pe alții și să gândim propriile soluții și împreună cu Consiliul Județean să venim cu un proiect pentru atragerea de fonduri europene pentru amenajarea unui traseu alternativ spre Cluj-Napoca.

Apuseni Info: Care sunt principalele proiecte/planuri ale dumneavoastră pentru localitatea Gilău?

Cristian Miron: Pe de o parte, așa cum am menționat și până acum, vin cu o abordare inovativă pentru promovarea zonei, pentru valorificarea patrimoniului cultural și natural. Apoi, pe partea asta mi-aș dori să vin și în sprijinul cetățenilor care vor să-și dezvolte afaceri în domeniul agroturistic, iar pentru acest obiectiv am în plan organizarea unui birou pentru scrierea și facilitarea implementării proiectelor europene, care să ofere servicii gratuite pentru cetățenii din Gilău.

Pe de altă parte, după rezolvarea problemelor care țin de utilități, salubritate, amenajarea zonelor de agrement, îmi voi concentra atenția pe proiecte mari de infrastructură – noi rute spre Cluj-Napoca, precum și dezvoltarea zonei din punct de vedere economic, prin organizarea unor parcuri logistice sau tehnologice, pentru a atrage investitori.

Apuseni Info: Gilău este o localitate cosmopolită din punct de vedere cultural. Cum vedeți dezvoltarea comunității prin beneficiul a mai multe culturi?

Cristian Miron: Da, este cosmopolită și din punct de vedere cultural, și etnic, și religios, iar acesta poate fi un mare avantaj, dacă se abordează lucrurile cu puțină înțelepciune. Pentru că putem învăța enorm unii de la ceilalți, putem să ne promovăm ca un exemplu de bune practici de comuniune, prin schimburi de obiceiuri și tradiții.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *