Adrian Morariu: „Un primar are rolul de a se gândi ca un manager la dezvoltarea continuă a comunității”

articol publicat în februarie 19, 2020

Adrian Morariu, fost consilier local în Poieni și consilier al Prefectului de Cluj în perioada 2017-2019, a fost desemnat candidatul PRO România pentru funcția de primar al acestei comune. Într-un prim interviu pentru Apuseni Info, ne-a împărtășit motivele pentru care a intrat în luptă pentru funcția de primar și a enumerat o parte dintre proiectele sale privind dezvoltarea comunei natale.

Apuseni Info: Sunteți candidatul partidului PRO România la funcția de primar al comunei Poieni. Ce v-a atras la acest partid și ce vă ”mână” în bătălia electorală pentru cea mai importantă funcție a comunei?

Adrian Morariu: Mi-a plăcut la PRO România faptul că își asumă câteva principii menite să contribuie la dezvoltarea acestei țări, cu responsabilitate și pragmatism, că și-a făcut curat întâi în interior și abia apoi a venit în fața publicului cu un plan de acțiune. Și aici, în zona noastră, în urma discuțiilor avute cu dna Aurelia Cristea și dl Remus Lăpușan, am decis să formăm o nouă echipă de consilieri locali și să-mi depun eu candidatura pentru funcția de primar. Și am format această echipă cu oameni unul și unul, astfel încât să știm că ne putem baza unul pe celălalt atunci când vom iniția proiectele prin care vom dezvolta comuna.

Pe de altă parte, mi-am asumat cu responsabilitate această candidatură, pentru că îmi pasă de comuna noastră. Am copilărit și am crescut aici și vă spun sincer că mă doare când văd că alte comune, cu mai puține resurse naturale și cu un potențial mai slab, sunt cu mult înaintea comunei noastre, la toate capitolele, de la organizare, curățenie, promovare turistică și până la locuri de muncă.

În plus, în perioada cât am fost consilier local, am avut o foarte bună comunicare cu cetățenii din comună și, nu de puține ori, chiar ei mi-au spus că și-ar dori o schimbare la conducerea comunei și că eu, venind cu o viziune modernă și cu o experiență relevantă, aș fi cel mai potrivit să-mi asum acest rol.

Apuseni Info: La ce vă referiți când spuneți că aveți o experiență relevantă? Care credeți că este cea mai importantă calitate pe care ar trebui s-o aibă un primar?

Adrian Morariu: În ultimii trei ani am făcut parte din Cancelaria Prefectului Județului Cluj, interacționând astfel cu toate serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și acumulând o vastă experiență privind administrația publică. În plus, în perioada cât am fost consilier local, am ajuns să cunosc în detaliu problemele comunei, am putut sta de vorbă cu oamenii de aici și reușesc acum să-i înțeleg mult mai bine.

Eu am fost întotdeauna un om deschis și mi-a plăcut să fiu alături de oameni și să încerc să îi ajut, să punem împreună mână de la mână și să facem treabă bună, iar aceasta consider că este calitatea de bază pe care fiecare dintre candidații pentru o funcție de primar ar trebui să o aibă. Cum se spune la noi, în mediul rural: ”OMUL sfințește locul” și OMUL este cel care trebuie să primeze și pe agenda unei administrații locale.

Apuseni Info: Care ar fi un top al principalelor proiecte pe care intenționați să le puneți în practică din funcția de primar ?

Adrian Morariu: Îmi pare rău că trebuie să mă limitez la trei. Într-o comună sunt atât de multe lucruri de făcut încât mi-e greu să înțeleg cum pot unii primari să se mulțumească să asfalteze o uliță și să schimbe un acoperiș la cămin, iar asta pe durata a 3-4 mandate, iar apoi au și curajul să vină la patru ani să le ceară din nou votul cetățenilor.

Viziunea mea este total diferită de ce s-a văzut în Poieni până azi. Va fi un restart pentru comună. Un primar are rolul de a se gândi ca un manager la dezvoltarea continuă a comunității, adică își face o strategie pe termen lung, își stabilește obiective și un plan de acțiuni, iar apoi are grijă zi de zi să le ducă la bun sfârșit.

Pe scurt, îmi propun dezvoltarea turismului montan și cultural, iar pentru asta avem nevoie de infrastructură adecvată și de fonduri europene pentru conservarea și valorificarea patrimoniului local; îmi propun crearea de noi locuri de muncă, iar pentru acest obiectiv avem nevoie de investitori și nu în ultimul rând, mi-aș dori să convingem mai mulți tineri să rămână aici, să prospere în comuna natală. Și cred că îi putem sprijini mai mult pe acești tineri – de exemplu, în baza legii, le putem oferi teren gratuit și până la 25 mc de lemn de construcție, iar în baza parteneriatului cu cariera de piatră, avem de anul trecut sponsorizare în valoare de 10.000 de tone de piatră gratuit, pe care o putem oferi locuitorilor pentru diferite lucrări. Și le spun tuturor celor care vor să rămână și să se dezvolte aici: ”Împreună, putem!”

Apuseni Info: Ați vorbit de dezvoltarea și promovarea turismului montan și cultural, precum și de valorificarea unui patrimoniul inestimabil, care cuprinde inclusiv cetăți medievale sau rare lăcașuri de cult. Mai concret, ce idei aveți în acest sens?

Adrian Morariu: Tocmai pentru că suntem binecuvântați cu acest potențial de o inestimabilă valoare, nu putem aborda lucrurile simplist. De aceea, îmi propun să investesc și în ce ține de dezvoltarea agricolă, zootehnică a zonei, dar și să pun cu adevărat în valoare ce vine de la Mama Natură și ce ne-a rămas moștenire de la generațiile anterioare.

Câteva dintre proiectele în care aș vrea să investim ar fi: certificarea IGP – Indicație Geografică Protejată aunor produse tradiționale locale, amenajarea și marcarea unor trasee turistice pentru pasionații de drumeții, realizarea unui parc modern de agreement și nu în ultimul rând, promovarea tradițiilor și obiceiurilor, prin târguri și alte evenimente specifice zonei noastre, unde turiștii ar putea participa direct la activitățile pe care le au localnicii în gospodării sau cu animalele. Mărturisesc că m-a inspirat în acest sens zona Maramureșului, unde turiștii savurează produsele localnicilor, admiră peisajul, vizitează mănăstiri sau muzee, iar în perioada sărbătorilor pot lua parte la obiceiurile și tradițiile zonei.

Însă, pentru a ajunge la turism de calitate în zona noastră, să nu uităm că avem de rezolvat înainte câteva probleme de la baza piramidei, cum ar fi infrastructura și curățenia. Pentru că degeaba ai barajul Floroiu, dacă îți distrugi mașina până acolo și mormanele de gunoi tronează pe marginea drumului – turistul vine o dată și a doua oară nu mai revine.

În concluzie, eu sunt foarte încrezător cu privire la viitor. Cu determinare și o logică sănătoasă de management, vom gestiona toate aceste aspecte spre un rezultat care să-i bucure pe toți cetățenii din comună și pe turiștii care ne vor vizita.

 555 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *