Soluțiile lui Vasile Grec pentru ca Băișoara să redevină ce-a fost, perla clujeană a Apuseniului

articol publicat în februarie 28, 2020

Astăzi vă propunem un dialog cu dl. Vasile GREC, candidat din partea partidului PRO România pentru funcția de primar al comunei Băișoara. O persoană deschisă, caldă, realmente preocupată de a găsi soluții pentru ca Băișoara să redevină ce-a fost, perla clujeană a Apuseniului, după cum spune chiar dumnealui. Dar haideți să aflăm mai multe dintre ideile domniei sale vis-a-vis de problemele din zonă.

Apuseni.Info: Domnule Grec, dacă veți fi primar al comunei B­ăișora, ce credeți că veți face diferit?

Vasile Grec: „În primul rând mulțumesc pentru oportunitatea de a vă împărtăși câte ceva din viziunea mea despre cum trebuie făcute lucrurile pe aici. Și țin de asemenea să mulțumesc colegilor mei de la PRO România că m-au votat în unanimitate drept candidat al acestui partid pentru funcția de primar în Băișoara. Deși suntem un partid tânăr care a luat-o de la zero, ne-am adunat o echipă de oameni inimoși, onești, care ne dorim să facem diferența aici în zona noastră. De peste 20 de ani ne conduc tot aceiași; e drept că s-au făcut și lucruri bune, dar tot pe jumătate; noi vrem să le terminăm și în plus, să venim cu proiecte noi pentru a crește nivelul de trai al oamenilor de aici. Haideți să vă dau un exemplu concret, de ce spun că lucrurile sunt făcute doar pe jumătate, așa, de scos ochii: s-a făcut rețeaua de apă, foarte frumos. Dar tot la câteva zile nu avem apă curentă, că se defectează conductele. Primăria dă vina acum pe Consiliul Local că nu e de acord ca rețeaua să fie preluată de Compania de Apă și ei nu au know-how-ul necesar ca să intervină prompt. Păi da, sigur că-și ia câteva zile bune ca să descoperi unde e defectul pe conducte, dacă tu nu ai pus cablu pe rețea, care trebuia să meargă din cămin în cămin, și astfel era foarte ușor să măsori cu un aparat special ca să vezi rapid pe unde sunt pierderi. Domnul Ghib, ˝eternul diriginte de șantier˝ cum se laudă el însuși, nu spune oamenilor că e vina lor, a celor din Primărie, că nu au urmărit cum trebuie lucrările. Și acum sigur că oamenii nu vor să cedeze rețeaua către Compania de Apă, că prețul la metru cub ar crește de câteva ori și tot ei bieții trebuie să bage mâna mai adânc în buzunare. Ca să nu mai vorbim de mirosul de WC public de pe străzile din Băișoara pe timp de vară, din cauza lucrării prost făcute la canalizare. Am fost șef de șantier la apă-canal ani de zile, și nu am cum să nu văd chestiunile astea. Noi ne-am săturat de ˝lasă că merge și așa˝; noi, cei de la PRO România, vrem ca lucrurile să meargă de la foarte bine în sus, și știm ce trebuie făcut pentru asta”.

Apuseni.Info: Cum vă propuneți să revitalizați stațiunea Băișoara, având în vedere potențialul turistic uriaș al localității?

Vasile Grec: „O, aici sunt foarte multe lucruri de făcut. Trebuie luat sistematic fiecare capitol. Suntem printre puținele locuri cu potențial turistic atât vara, cât și iarna, și asta datorită faptului că suntem pe locul unu în România în ceea ce privește cantitatea de ozon din aer. Vara se pot face excursii în aer liber, trebuie marcate trasee turistice, cartografiate și apoi făcute materiale de informare, astfel încât oamenii să le cunoască. Trebuie deschis un punct de informare turistică în stațiune, degeaba ai jos, în sat, că satul e doar de tranzit, oamenii nu se opresc neapărat aici să se informeze. Sunt foarte mulți tineri din împrejurimi, inclusiv din Cluj-Napoca, pasionați de mers cu bicicleta pe trasee off-road sau de kait. Păi ia gândiți-vă câte posibilități le-am putea oferi noi. Iarna e schiul, dar și aici, trebuie să oferi condiții. Sunt foarte puține locuri de cazare în stațiune la ora actuală. Pe lângă pârtie nu ai multe restaurante. Putem face evenimente de tip apres-schi, sau diverse concursuri pentru fiecare sport în parte. Nu avem un loc dedicat săniușului – copiii se dau mult cu sania pe platoul ală cum te duci spre pârtia veche, dar e foarte periculos acolo, că oricând poți lovi un alt turist, iar în week-end e plin de mașini. Asta e o altă problemă – nu există o parcare publică amenajată, oamenii sunt nevoiți să își lase mașinile pe unde apucă, și uite-așa se îngreunează circulația, plus că dacă e nevoie să se intervină cu autospeciale sau pentru deszăpezire – mai greu. Și uite-așa, problemele curg în lanț. Lucrurile trebuie gândite integrat, așa pe bucățele nu mai merge. Împreună cu colegii mei de la PRO România, lucrăm deja la un proiect de dezvoltare a comunei noastre, pe care o să vi-l prezentăm cât de curând”.

Apuseni.Info: De curând președintele Consiliului Județean Alin Tișe a declarat în ședința forului județean că își dorește preluarea în proprietatea județului a celor două pârtii de schi, Băișoara și Săcuieu, pentru administrarea și modernizarea acestora, pe motiv că cele două comune nu au fonduri suficiente pentru a investi în cele două obiective turistice. Cum vedeți această propunere?

Vasile Grec: „Consiliul Județean a avut timp 30 de ani să facă asta, dar nu a fost interesat, am auzit doar povești de adormit copiii. Dacă dl. Tișe într-adevăr ar fi vrut să facă ceva, puteau să aloce fonduri Primăriei special pentru asta. A mai fost și proiectul acela pentru modernizarea pârtiei din Băișoara finanțat de Ministerul Turismului, care a murit aproape din fașă. Nu înțeleg de ce, dar exploatarea zonelor schiabile din comuna noastră nu a fost dorită nici de către Primăria Băișoara și nici de către Consiliul Județean. Eu cred că decât să așteptăm în continuare bani de la Consiliul Județean, mai bine scriem noi proiecte pentru accesare de fonduri nerambursabile și modernizăm pârtiile. Doar că aici mai avem o problemă: primarul interimar de acum, dl. Ghib, s-a spălat pe mâini foarte elegant și a cedat exploatarea pârtiei de la Băișoara unei persoane private, pentru vreo 4-5 ani. Păi imaginați-vă și dumneavoastră că cine a primit acum pârtia nu are absolut niciun interes să investească ceva acolo; pentru ce? Iar primarul poate spune acum că na, el ar vrea, dar nu se mai poate băga peste alții”.

Apuseni.Info: În anii trecuți, principala rută turistică a Clujului, DJ 107 M, drum județean care face legătura între Cluj-Napoca și zona turistică din Băișoara, care tranzitează Luna de Sus, Săvădisla, Băișoara și Iara, a fost mai degrabă practicabilă pentru circulația carului. Anul trecut s-au mai realizat modernizări pe anumite segmente de drum dar după câteva luni, asfaltul deja s-a deteriorat scoțând la iveală lucrări de proastă calitate. Cum comentați această situație?

Vasile Grec: „Păi s-au făcut modernizări, e adevărat. Eu am lucrat și la drumuri de-a lungul carierei mele, și cunosc cum merg treburile. Din câte știu, nu s-a turnat încă ultimul strat, cel de uzură, așteaptă să vadă pe unde sunt probleme și să mai cârpească. Întrebarea e pe banii cui? Ai firmei care a făcut lucrările sau asta presupune acte adiționale la contract, deci bani în plus din buzunarele noastre, ale contribuabililor? Deși nu direct, dar primarii și consilierii din zonă au și ei vina lor pentru această situație. Mai ales că unii, cum sunt cei din Băișoara, sunt tot PNL-iști de-ai domnului Tișe ar fi putut merge la el și să-l tragă de mânecă: ˝Alo, domnu’ Tișe, păi ce facem aicea? Ne sar oamenii în cap acasă…˝. Dar eu sincer nu am auzit nimic despre ceva de genul. Toți sunt mână în mână și se acoperă unul pe altul, iar când zice cineva ceva – ˝păi nu sunt bani˝. Haideți să-i căutăm atunci! Primarul Ghibu tot vine cu aceeași placă: ˝bugetul local este de numai 100.000 euro˝. Eu nu cred că e numai atâta, dar chiar și așa să fie – hai să-l creștem! Să aducem investitori, să creștem turismul, să oferim facilități oamenilor de afaceri ca să putem deschide și la noi două-trei făbricuțe, și uite ca s-ar mai aduna bani”.

 1,140 vizualizări

2 thoughts on “Soluțiile lui Vasile Grec pentru ca Băișoara să redevină ce-a fost, perla clujeană a Apuseniului

 1. Doar două observații pentru “apuseni. info”.
  1)exista centru de informare turistică chiar în stațiune în fața hotelului Alpin. Cine nu cunoaște situația, dumneavoastra sau consateanul Grec Vasile.
  2)ani buni ne-am rupt mașinile pe DJ 107 .
  Reabilitarea drumului nu a fost făcută corect și din acest motiv nu a rezistat și nu o să reziste. Să vă spun despre ce este vorba. Materialul folosit la suprainaltare este impropriu, nu are calitatea cerută. Cariera din care provine este proprietatea mascată a unui fost pesedist acum devenit pontist din județul Cluj. Credeți că domnul Grec are puterea de a face ceva?
  Eu sunt convins că interviul este o reclama mascată cu care Vasile Grec nu are nimic de a face. Altă dată fiți mai atenți pentru că nu îi faceți decât deservicii.
  Pe ce se bazează raționamentul meu?Simplu. Ca cetățean al localității Baisoara Grec Vasile știe unde este centrul turistic.
  Meseria lui Grec Vasile este aceea de ing DRUMURI ȘI PODURI ,deci nu făcea acele afirmații despre DJ 107M.
  Încă o dată, nu îi mai faceti deservicii.

  1. Buna ziua,
   sa aratam cu degetul ii una sa faci ii alta.Sunt un om care nu face politica dar doamna primar a facut multe pentru comuna baisoara.Daca putem sa ne implicam mai mult nu sa barfim in stanga si-n dreapta si sa facem ceva pentru comuna si cetatenii comunei.cate probleme am avut le-am rezolvat cu calm si respect asa ca respect pentru toate persoanele care lucreaza in primarie.centrul de la baisoara da exista dar ar trebui sa stie macar 2-3 limbi straine dar no ce sa facem in viitor sa fie angajate persoane care macar pot sa comunice cand se cere un pliant.O zi faina la Baisoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *