Exploatarea auriferă de la Certeju de Sus a fost blocată DEFINITIV după decizia Curții de Apel Cluj!

articol publicat în martie 4, 2020

Exploatarea auriferă de la Certeju de Sus a fost blocată DEFINITIV după decizia Curții de Apel Cluj!

Decizia a venit după ce, în luna septembrie a anului trecut, aceeași instanță a anulat, tot printr-o sentință definitivă, planul urbanistic al întregului proiect minier de la Certej. Soluția respectivă a invalidat toate actele obținute din 2010 până în prezent în baza Planului Urbanistic Zonal, de la acordul de mediu la autorizațiile de construire.

De asemenea, vă reamintim, în luna ianuarie a acestui an Direcția Națională Anticorupție a redeschis dosarul care vizează eventuale acte de corupție legate de proiectul aurifer din zona Certej, după ce reprezentanții Comunității Declic au făcut o plângere împotriva soluției de clasare a cauzei, iar 4000 de membri ai Declic i-au transmis procurorului-șef DNA un memoriu pentru infirmarea clasării și redeschiderea cercetării penale.

Ilegalitățile sesizate de Comunitatea Declic se referă la modul în care pădurea sătenilor a ajuns în posesia companiei miniere Deva Gold, prin mijlocirea primăriei. Cele două iazuri de decantare cu cianuri aferente exploatării miniere ar urma să fie amplasate în această pădure.

Compania Deva Gold este deținută de ELDORADO GOLD ROMANIA, COMPANIA NATIONALA A CUPRULUI AURULUI FIERULUI MINVEST SA și CARTEL BAU SA.

 229 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *