Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Răducu Buliga, candidat PRO România Negreni: ”Cumpărați de la producătorii autohtoni!”

Au trecut deja aproape două săptămâni de la ridicarea stării de urgență, dar efectele sale vor fi resimțite pentru multă vreme de acum înainte, mai ales în mediul rural și în zonele turistice. L-am provocat pe domnul Răducu Buliga, candidatul PRO România la Primăria Negreni, să ne răspundă unor întrebări legate de efectele pandemiei la nivelul comunității sale.

Apuseni Info: Pandemia declanșată de răspândirea noului coronavirus a impus o serie de restricții și provocări greu de gestionat, printre care și implementarea școlii online. În calitatea dumneavoastră de cadru didactic, v-ați confruntat, cu siguranță, cu situații dintre cele mai diverse legate de școala online. Ce puteți să ne spuneți despre  această experiență?

Răducu Buliga: „Da, într-adevăr, a fost o situație care ne-a luat pe toți prin surprindere și, din păcate, măsurile care ne-au fost impuse de către Guvern au fost pripite, insuficient pregătite sau chiar haotice, pe alocuri. Aici, în comuna Negreni, au fost și copii, și chiar profesori care nu au avut dotările necesare și acces la internet pentru a susține sau urma cursurile școlii online. Din păcate, Guvernul Orban a transmis mesaje optimiste cu privire la aceste cursuri online, creând impresia că totul este sub control, dar responsabilitatea pentru asigurarea celor necesare a revenit fiecărei comunități în parte.

Cel mai greu a fost la început cu cei mici, pentru că trebuia să stabilim ore de curs online de comun acord cu părinții, pentru că aceștia dețineau telefoanele smart. Părinții au făcut eforturi mari, noi am încercat să obținem și sponsorizări, dar într-o țară democratică, unde învățământul ar trebui să fie gratuit și asigurat de stat, e nefiresc să punem din nou povara tot pe părinți. Acești părinți, practic, au asigurat deja pentru copiii lor dreptul la educație gratuită, plătind impozite și taxe de-a lungul întregii lor vieți.

Am primit o sponsorizare și de la ISJ Cluj, un laptop pe care l-am oferit unei fetițe. Până la urmă ne-am descurcat, ne-a ajutat și faptul că anul trecut am implementat platforma Adservio”.

Apuseni Info: Cum ați cataloga măsurile pe care le-a luat guvernarea liberală în această perioadă?

Răducu Buliga:Putem vorbi mai ales de o foarte proastă comunicare. Ni s-au transmis informații contradictorii legate de modul în care se vor relua cursurile și se va încheia anul școlar, iar organizarea acestor cursuri online a fost arbitrară.

Practic, a lipsit o procedură de lucru care să le permită cadrelor didactice să-și organizeze și evalueze munca online cu elevii. Profesorii din școala noastră au încercat să compenseze prin eforturi proprii și dedicare lipsa de coerență de la nivel guvernamental, pentru că noi ne-am ales o meserie vocațională, iar responsabilitatea pe care o resimțim pentru destinele acestor copii este mai puternică decât orice calcule politice.

În orice caz, mi-am trecut deja pe lista de priorități un proiect pentru digitalizarea școlii din Negreni și voi avea sprijinul PRO România Cluj pentru a accesa fonduri nerambursabile care să ne permită dotarea cu tablete și table inteligente.  Modernizarea școlii a fost o preocupare constantă din partea mea, drept urmare avem în fiecare clasă videoproiector, calculator sau laptop cu acces la internet și chiar și imprimante și trei table interactive”.

Apuseni Info: Ce alte domenii ați spune că au fost afectate de pandemie și de măsurile luate în timpul stării de urgență?

Răducu Buliga: „Din păcate, am putut observa și la nivelul agriculturii, dar și al turismului, o serie de efecte negative, iar măsurile compensatorii întârzie să apară. Avem speranțe că APIA va plăti la timp subvențiile, știu că PRO România a făcut o serie de presiuni în acest sens. Iar pentru turism, momentan se merge doar pe muzee și trasee de drumeție, sperăm că cei care tranzitează zona vor opri măcar pe la porțile caselor din Negreni pentru legume și fructe proaspete, dar și alte produse tradiționale cu care ne mândrim. Așadar, mesajul nostru pentru turiști, dar nu numai, este: ”Cumpărați de la producătorii autohtoni!”

Apuseni Info: Credeți că turismul în zona Negreni mai are o șansă pentru acest an? Ce se va întâmpla cu târgurile tradiționale?

Răducu Buliga: „Mi-e greu să cred că anul acesta vom mai putea organiza ”Târgul Coaselor” sau ”Târgul de Toamnă de la Negreni”, având în vedere că nu sunt permise evenimentele și manifestările cu public. Vom încerca să discutăm și cu organizatorii, poate îi putem sprijini să se organizeze online, am înțeles că au apărut mai multe oportunități pentru producători de a-și vinde produsele pe diverse site-uri și că mulți orășeni preferă aceste variante decât să mai intre în supermarketuri.

Cred că aceasta va fi marea lecție sau marele beneficiu al situației dificile prin care trecem și este și una dintre prioritățile pe care le avem noi, cei de la PRO România: dezvoltarea unei responsabilități sociale și a unei culturi prin care cetățenii să cumpere de la producătorii locali și să încurajeze agricultura și producția autohtonă”.

Loading

1 thought on “Răducu Buliga, candidat PRO România Negreni: ”Cumpărați de la producătorii autohtoni!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *