(VIDEO) Târgul de Fete de la Muntele Găina, din Țara Moților, DOCUMENTAR din 1968!

articol publicat în iulie 3, 2020

Muntele Găina sau „Muntele Dragostei” aflat la unirea a trei județe, Alba, Arad și Hunedoara unde are loc anual Târgul de fete, este încărcat de legendele și tradițiile Țării de Piatră.

Pentru Țara Moților, ținut din Munții Apuseni, Ardeal, Târgul de Fete de la Găina, din apropierea localității Avram Iancu, Alba, era în trecut evenimentul anului sau cel puțin a verii.

În ziua de Sfântul Ilie, tradițional la 20 iulie, sau în cea mai apropiată duminică de ziua Sfântului Ilie (de fapt, pe vremuri, se ținea în prima duminică de după sărbătoarea sfinților Petru și Pavel, dar după “stil vechi”, iar prin introducerea calendarului gregorian, “stil nou”, s-a ajuns în preajma sfântului Ilie), are loc Târgul de fete la care participă fetele de măritat sau fetele mari care vor sa fie pețite de feciori. Pregătirea pentru această sărbătoare poate să dureze ani de zile pentru fetele care aduc și zestrea primită de la părinți și rude împachetată în frumoase lăzi de zestre sculptate cu diferite motive florale.

Organizatorii sunt delegați din satul Vidra (numiți vidrești) și din satul Bulzești (numiți crișeni). Se spune că locuitorii din peste 80 de sate ale Apusenilor se adunau pe platoul de la Găina pentru a-și măritat fetele dar și pentru a-şi schimba produsele.

Serbarea începe dimineața devreme. Familiile cu fete de măritat vin cu corturi unde se expune zestrea fetelor. În același timp, se pot cumpăra și unelte agricole aduse de crișeni. Schimbarea de năframă se produce la alegerea miresei, după care se prânzește (ospăț) cu cântec de lăutari. Localnicii cred că numai aici, pe Muntele Găina, o cununie aduce noroc și fericire.

 1,911 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *