Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Un singur meşter popular mai confecţionează OPINCI în Munţii Apuseni

articol publicat în iulie 3, 2020

Un singur meşter popular, Iosif Trifuţ, din Câmpeni, mai confecţionează în Munţii Apuseni opinci, în trecut încălţămintea de bază a moţilor.

„Pasiunea pentru meşteşugul popular şi, în special, pentru opinici o am de când mă ştiu. În urmă cu opt ani, m-am hotărât să fac opinci din piele, după modele străvechi

Opincile le vând în târguri tradiţionale din ţară. Eu realizez trei modele de opinci: cu gârgoi (gurgui – adică cu vârful întors), cu găicuţe – modelul acesta se caută în zona Banatului şi un model la care aplic talpă, pentru a se putea merge pe stradă. Sunt mulţi clienţi care vor modele pe care să le poarte zi de zi, aşa că am aplicat talpă ca să reziste cât mai mult timp. Celelalte două modele sunt purtate îndeosebi de interpreţi de muzică populară.

Folosesc ustensile: ciocan, cleşte, falţî. Procesul este unul migălos, care necesită timp. Pielea de bovină se trage pe captă (un format de lemn), apoi se lasă la uscat, ca să capete forma piciorului. După aceea, le dau găuri în opinci. Lucrez cam trei zile ca să termin o pereche de opinci”, a afirmat, pentru AGERPRES, moţul din Câmpeni.

Cizmele din piele realizare de acesta ajung până la 300 de lei perechea. Iosif Trifuţ are şi o pagină pe Facebook denumită Opinci, unde îşi promovează și vinde produsele, pagină unde pot fi făcute comenzi de către clienţi.

Vă redăm și un material video, realizat în 2018 de AlbaCarolinaTV.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *