(VIDEO) VIRȘLI, produs de tradiție din Țara Zarandului, zona Hălmagiu – Brad și până în Țara Hațegului!

articol publicat în iulie 3, 2020

Virșli sunt un preparat culinar cu tradiție, preparat din carne de capră sau oaie în amestec cu carne de vită, înveliți într-o folie naturală protectoare cilindrică. Sunt asemănători crenvurștilor însă ceva mai subțiri și mai lungi, preparați tot în perechi, afumați și condimentați cu boia și usturoi.

Este un preparat tradițional din județul Hunedoara din Țara Zarandului, zona Hălmagiu – zona Brad, recunoscuți și sub denumirea de „Virșli de Brad”, zona Podele. Acest produs este renumit și în Țara Hațegului, zona Sălașului, cu denumirea de „Virșli de Sălașu”. Se vând de obicei în târguri și piețe, sunt preparați prin fierbere în apă și se servesc cu muștar, boia și pâine.

Virșli din Țara Zarandului
TVR – Virșli din Țara Hațegului
Observator TV – România poate avea un nou produs tradiţional recunoscut la nivel european!

 4,935 vizualizări

1 thought on “(VIDEO) VIRȘLI, produs de tradiție din Țara Zarandului, zona Hălmagiu – Brad și până în Țara Hațegului!

  1. Se Veda ca autorul NU este bradean! Virlsi(stau VISLELE) se fac EXCLUSIV DIN CARNE DE CAPRA! Nu se combina nici cu oaie nici cu alt soi de carne. Se opareau de doua ori,odata in timpul cand we faceau si in momentul cand se man au. Se opareau intr-o caldare de for a speciala.La”caldare erau Mai bune,se opareau intr-o zeama de carne.Se mananca cu MANA!
    Dear cu Paine,nu cu mustar stau boia. MeSERIA de VISLAR nu avea nicio legatura cu Cea de macelar.Vislarii inchiriau cate un deal pe care ave au turme de capre.(exemplu Dealul Monului inchiriat de Culita Monului.)ce de face ani sub namele de visle este o parodie a a fost odata.vislele se faceau doar la Brad(visle de Vata,de Hateg,de Deva,etc sunt inventii! La Baia de Cris era Mesko,

    cel mai slab vislar ,nu compara nimeni de el!

    Va rog sa treceti peste greaseli,se datoreaza corectorului,o mare imbecilitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *