Cipleu Sorin Leontin: E un mare semn de întrebare cum s-a putut contamina captarea pentru apă a Aleșdului

articol publicat în iunie 21, 2020

După ce locuitorii din Aleșd, Peștiș și Tinăud au fost sfătuiţi de primarul Ioan Todoca să nu mai folosească apa de la robinet, o perioadă, în urma inundațiilor de zilele trecute, care au produs o poluare cu produse petroliere a canalului colector, în aval de uzina de apă care alimentează oraşul Aleşd, candidatul PSD la primăria Aleșd, Cipleu Sorin Leontin, atrage atenția, că este „un mare semn de întrebare cum s-a putut contamina captarea pentru apă a Aleșdului”, solicitând autorităților locale să trateze cu maximă seriozitate „problema decontaminării întregii rețele de apă potabilă, fiind vorba de siguranța consumatorilor, precum și o comunicare corectă, transparentă și operativă către populație”.

„Astăzi, autoritățile locale ne-au anunțat că apa e potabilă. Dar au uitat să ne spună să nu o folosim pentru stingerea focului, ci mai degrabă pentru aprinderea lui. Aviz pompierilor.

Lăsând hazul de necaz, e un mare semn de întrebare cum s-a putut contamina captarea pentru apă a orașului Aleșd cu ape de suprafață care s-au scurs în aval de aceasta, conform anunțurilor oficiale. Este adevărat că o astfel de ploaie este un eveniment excepțional, dar asta nu explică accidentul. În plus, pare că sistemul de alimentare cu apă are grave deficiențe de alarmare și control, de vreme ce pagubele nu au fost limitate, ci extinse prin distribuirea în rețea a unei ape cu evident miros de produs petrolier care a compromis întregul sistem și va face mai grea și costisitoare decontaminarea acestuia. Mă întreb ce analize de calitate a apei s-au realizat, dacă nu s-a depistat nici măcar un miros anormal, dar evident chiar și la celălalt capăt al rețelei, la consumatorul final.

Asta îmi aduce aminte de modul în care s-au cheltuit circa 4 miliarde de lei vechi din bugetul local, virați ca majorare de capital a SC Salubri și tocați pe mașini și utilaje la mâna a doua achiziționate de la firme care nu mai aveau nevoie de ele. Și care, culmea, nu au fost folosite după achiziție, lucrările fiind efectuate cu alți prestatori deținători de dotări similare, în timp ce utilajele care trebuiau musai cumpărate zac și ruginesc, constatându-se că nici Salubri nu avea nevoie de ele! Toate aceste țepe tip suveică sub conducerea unui director liberal adus cu surle și trâmbițe de la Oradea, care a reușit, în plus, să lase Salubri și cu pata de poluator de mediu. Voi încerca zilele viitoare, împreună cu colegii mei, să facem un remember al acestor lucruri cu date concrete” a comentat situația, Cipleu Sorin Leontin.

 417 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *