Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(INTERVIU) Sebastian Bradea: „Orașul Aleșd trebuie sa fie într-adevăr un pol de dezvoltare județean”

articol publicat în noiembrie 7, 2021

Candidatul USR PLUS la primăria Aleşd, Sebastian Bradea, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Apuseni Info.

Absolvent al Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea filosofie, manager de achiziții la o companie privată din Aleșd și de trei ani implicat în politică, Sebastian Bradea, candidează la primărie pentru niște proiecte concrete dar și împotriva vechilor politicieni care au condus Aleșdul în interes personal sau al unei clici, nu pentru locuitorii orașului.

Apuseni Info: Domnule Bradea, orașul Aleșd este poarta de intrare spre Crișana și de ieșire din Apuseni, așezat într-o zonă superbă cu un potențial economic și turistic uriaș. În ultimii zece ani, orașul s-a dezvoltat dar nu suficient, în marja oportunităților oferite de fondurile europene și guvernamentale. Se putea face mai mult și dacă da, ce anume?

Sebastian Bradea: „Cu siguranța în Aleșd se poate face mai mult. În toți anii de după revoluție Alesdul a suferit economic și nu a existat un plan pe termen mediu sau lung pentru dezvoltare durabilă. În primul rand, locuitorii din satele Tinăud, Peștiș și Pădurea Neagră nu trebuie lăsați la o parte. Și ei trebuie să se simtă orășeni și să beneficieze de utilitățile și dotările statutului de oraș, nu doar de taxele și impozitele de oraș.

Legat de turism, puțină lume știe dar în Aleșd avem un strand cu apa termala, obiectiv care ar putea sa devină o mină de aur pentru oraș.

Sunt multe oportunități pentru a dezvolta turismul în zona văi Crișului Repede, avem lacuri de acumulare, zone de rafting, ape termale, munții atât de aproape, bisericii de lemn pline de istorie, vestigii arheologice. Însă toate acestea sunt ignorate și nepuse în valoare de către vechii politicieni care conduc destinele comunităților locală și județeană și nu au nici măcar un plan integrat viabil, o viziune de administrare a turismului bihorean.

În calitate de primar voi promova turismului balnear în Aleșd, prin noi investiții în ștrandul orășenesc și prin dezvoltarea brandului acestuia, vom deschide un spațiu muzeal în Aleșd pentru a pune în valoare istoria milenara a acestor meleaguri și vom finaliza renovarea casei de cultura care se afla în stadiul acesta de batjocură de ani de zile. Totodată îmi propun să transform Pădurea Neagră într-o stațiune turistică veritabilă, având în vedere că avem șansa să avem prima stațiune montană de la intrarea în țară, odată cu finalizarea autostrăzii Transilvania. Ne mai propunem și amenajarea de trasee cicloturistice în munții Plopiș, incluzând aici și zona Poiana Florilor. Sunt sigur că revitalizarea turismului în Pădurea Neagră va crește calitatea vieții și va revitaliza economia. Toată această dezvoltare în zona serviciilor ar trebui să ajute la rămânerea tinerilor noștri acasă. Putem astfel să ajutăm la asigurarea unui venit decent pentru tinerii din zonă”.

Apuseni Info: Sunteți un tânăr politician și în primul rând vă adresați generației dumneavoastră. Ce măsuri considerați că trebuie luate de administrația locală pentru a crea premisele rămânerii tinerilor în Aleșd, exodul spre Oradea, Cluj-Napoca și occident fiind evident?

Sebastian Bradea: „Exodul tinerilor din Aleșd este unul dintre motivele pentru care am decis sa fac pasul spre politică. Majoritatea tinerilor din generația mea și nu numai au părăsit Alesdul în lipsa unui loc de muncă decent și din cauza absenței unor politici publice coerente orientate spre nevoile cetățenilor. Orașul este fără viitor atât timp cât tinerii nu au unde să muncească sau sa își petreacă timpul liber. Lipsa locurilor de munca, lipsa vieții culturale, absența drumurilor decente, toți acești factori contribuie la atractivitatea acestui oraș. Cu mult respect fata de cetatenii și valorile comunității noastre se pot face investiții care sa conteze în decizia tinerilor de a rămâne în Aleșd. Cand spun asta mă gandesc la parcul industrial și la grija față de spațiile comunitare din Aleșd. Acest oraș trebuie sa fie pentru cetățeni și nu pentru atribuit lucrări fără utilitate constructorilor arondați primăriei. Totul pornește de la oameni. Vom acorda facilități fiscale pentru sectoarele serviciilor și IT. În același timp ne propunem sprijinirea tinerilor merituosi prin burse de performanta și a celor în dificultate prin burse sociale pe toata perioada anului școlar. Pentru perioada verii vom iniția și subvenționa ateliere tematice pentru tinerii ce vor sa se specialize, scoala de vara în domeniile de viitor, antreprenoriat, web design, agricultura sau turism”.

Apuseni Info: În 1998, zona Aleșd a fost declarată zonă defavorizată, acest statut permițând atragerea de noi investiții în industria ușoară, între 1998-2002 fiind create peste 1.500 de locuri de muncă! Astăzi, Aleșdul este un oraș în care investitorii nu se înghesuie să vină. Cum putem readuce investițiile importante în Aleșd, astfel încât să fie create noi locuri de muncă?

Sebastian Bradea: „Vom aduce investitorii în Aleșd încă din primul an de mandat, însă pentru ca numărul investitiilor sa crească semnificativ este necesar ca anumite proiecte de mare anvergura sa inceapa și să fie duse la bun sfarsit cu responsabilitate. Aici mă refer la introducerea gazului în Aleșd și la centura orașului. Aceste două mari proiecte vor fi decisive nu doar în dezvoltarea economiei locale cât și la creșterea calității vieții. Nu e normal ca alesdenii sa aibă un oraș tranzitat de zeci de mii de mașini și camioane zilnic, sanatatea noastra e pusă în pericol de poluare din cauza incompetenței guvernelor PNL și PSD și a administrației Todoca, care de cate ori se apropie alegerile ne vântură câte o hârtiuță pe sub ochi ca se va face centura sau că vom avea gaz. Rețeaua de gaz va elimina și tot disconfortul încălzirii pe lemne. Ganditi-va ca Aleșdul este un oraș unde majoritatea spațiilor verzi sunt ocupate de lemne și baraci pentru lemne, Vom oferi facilități fiscale celor ce se vor racorda la rețeaua de gaz și vom atrage fonduri europene pentru izolarea tuturor blocurilor din oraș. În același timp vom acorda o atenție deosebită industrie serviciilor, care vor aduce plus valoare economiei alesdene. După închiderea fabricilor Melania și Sarmac, în Aleșd avem cu câteva sute de locuri de munca mai puțin decat acum doi ani. Vom face tot posibilul sa aducem în viitorul parc industrial industrii de viitor, IT și automotive, unde nivelul de specializare și salarizare al angajatului este mult mai mare decat în industriile ușoare. Orașul Aleșd trebuie sa fie într-adevăr un pol de dezvoltare județean. O corectă strategie de politici publice va influența întreagă dezvoltarea a văii Crișului Repede”.

Apuseni Info: Recent, Înalta Curte a luat o decizie definitivă în speța unui politician local, speță deloc de neglijat din punct de vedere moral. Cum comentați situația? Considerați că respectivul politician ar trebui să se retragă din viața publică?

Sebastian Bradea: „De 30 de ani alegem răul cel mai mic, așa a fost și în Aleșd în 2016 aveam de ales dintre candidatul PSD-ul condus de condamnatul penal Liviu Dragnea și candidatul PNL. Ceea ce nu știa nimeni atunci a fost faptul ca actualul primar, Ioan Todoca a mințit cu nerușinare cand a declarat ca nu a semnat un acord cu Securitate regimului comunist. Au murit peste o mie de oameni la revoluție și pentru ce? Ca sa fim condusi tot de comuniști sau de colaboratorii lor? Pana cand? Eu cred ca ajunge, în 2020 USR PLUS va candida la alegerile locale pentru prima data, un partid nou, nu o alta aripă ruptă din FSN. Vom fi schimbarea de care are nevoie acest oraș. Nu mă aștept ca primarul Todoca sa facă pasul înapoi și să își rascumpere propriile greșeli, disperarea cu care se agață de funcție și limbajul lui de mahala, citez “NU MOR CAII CAND VOR CAINII!”, îmi arată ca nu este capabil nici măcar de un limbaj decent darămite de un gest onorabil. În schimb eu, Sebastian Bradea, împreună cu colegii mei vom investi toata energia și puterea de care dispunem pentru a aduce normalitate și bunul simt în acest oraș, unde condamnații penal și colaboratorii securității nu vor mai fi pusi la loc de cinste și unde cetățenii vor fi cei ce vor face agenda publică. Nu ne putem aștepta la rezultate diferite dacă de fiecare data alegem între aceleași două partide sau sateliții lor, dacă ne dorim o tara ca afara trebuie sa resetam întreg sistemul administrației publice, doar așa vom ajunge la rezultatele pe care le dorim”.

Apuseni Info: Care sunt principalele proiecte ale USR PLUS propuse pentru Aleșd?

Sebastian Bradea: „Principalele noastre proiecte vor fi crearea parcului industrial Aleșd împreuna cu echipa USR PLUS din viitorul Consiliul Județean Bihor, centura orașului și introducerea gazului.. Ne dorim în primul rând o economie locală competitiva. În al doilea rand vom acorda o grija deosebita turismului local și a spațiilor comunitare.

În primele 100 de zile de mandat voi realiza trei lucruri concrete: publicarea tuturor contractelor primăriei pe site-ul acesteia; un audit financiar și o evaluare a funcționarilor din subordinea primăriei; readucerea în folosinta a parcului din Tinaud, o investiție comunitară relativ recentă din fonduri europene lăsată în paragină care ar putea fi un spațiu ideal pentru petrecerea timpului liber atat pentru familiile cu copii cat și pentru tineri”.

1 thought on “(INTERVIU) Sebastian Bradea: „Orașul Aleșd trebuie sa fie într-adevăr un pol de dezvoltare județean”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *