Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Natalia Intotero: Mihai Viteazul, moții Horea, Cloșca și Crișan au fost declarați martiri și eroi ai națiunii române prin lege!

Deputatul Natalia Intotero a anunțat că domnitorul Mihai Viteazul și moții revoluționari Horea, Cloșca și Crișan au fost declarați martiri și eroi ai națiunii române prin lege, după votul de astăzi din Parlament.

„Atât Mihai Viteazul, primul conducător al tuturor celor trei ţări care formează România de astăzi, cât și Vasile Nicula, Ion Oargă, și Gheorghe Crișan, cunoscuți popular sub numele Horea, Cloşca şi Crişan, a căror revoltă a reprezentat dorința și lupta tuturor românilor pentru dezrobire și emancipare, urmează să fie recunoscuți pentru faptele lor și în fața Legii, nu doar în conștiința națională. De asemenea, românii și autoritățile vor putea marca într-un cadru oficial memoria celor menționați prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific. Astfel, ceremoniile anuale pentru Mihai Viteazul se vor putea organiza în data de 27 mai – data Unirii celor trei Țări Românești în anul 1600 sub conducerea marelui voievod, iar ceremoniile pentru Horea, Cloșca și Crișan se vor desfășura în data de 2 noiembrie – data în care a izbucnit Răscoala ţărănească din Transilvania din 1784, condusă de cei trei. Totodată, pentru a sublinia continuitatea sacrificiilor poporului român din Munții Apuseni și în tradiția eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan, la data de 8 noiembrie se va comemora Ziua Martirilor Români de la Beliș.

Mai departe, depinde de Președintele Klaus-Werner Iohannis să promulge aceste Legi. Acesta este momentul să demonstreze că simte cu adevărat românește și respectă istoria acestui popor. Închei prin a spune un lucru: dacă nu învățăm să ne prețuim trecutul și strămoșii care și-au vărsat propriul sânge pentru neamul românesc, dacă nu învățăm și asimilăm din valorile pe care ei le-au susținut, riscăm să ne pierdem. Cinste eroilor români!” a declarat Natalia Intotero.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EnglishHungarianRomanian