(VIDEO) Sânzienele Apusenilor, la poalele muntelui de legendă – Vlădeasa

foto: taracalatei.ro

articol publicat în iulie 3, 2020

Începutul verii este fermecător în comuna Săcuieu, localitate aflată la poalele muntelui de legendă, Vlădeasa. Principala atracție pentru sătenii din Săcuieu este tradiția Sânzienelor din Rogojel.

„Putem spune că luna iunie este cea mai frumoasă şi plină de viață lună din an, pe aceste meleaguri (…) Încă se mai păstrează şi acum unele tradiții străvechi legate de sărbătoarea Sânzienelor, când, cu o seară înainte sătenii, şi în special copiii adună flori de sânziene, şi nu numai, din care împletesc frumoase coronițe pe care le pun la streașina casei, a anexelor gospodărești, dar şi în culturile câmpului. Se spune că acestea vor feri gospodăriile şi culturile de pagube şi vremuri grele, şi vor aduce noroc casei respective” ne introduce în lumea sânzienelor Gheorghe Cuc.

Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Transilvaniei, prin pagina Ţara Călatei – Kalotaszeg a realizat un material excelent despre sărbătoarea Sânzienelor de la Rogojel: „O tradiție foarte frumoasă ce merită păstrată și de ce nu, pusă în scenă an de an. Rogojel, comuna Săcuieu – zona de influență a ținutului etnografic “Țara Călatei” De Sânziene, tinerele din Rogojel strâng buchete de Sânziene de pe câmpurile din apropiere și își împletesc fiecare coroniţe. Alături de flăcăi, fetele aruncă apoi coronițele pe acoperişul caselor. Dacă această coroniţă rămâne pe casă, se spune că fata care o aruncă se va mărita în acel an. O altă legendă spune că Sânzienele sunt niște fecioare foarte frumoase care apar noaptea pe câmpuri, cântând și dansând, simboluri ale fertilității. Dacă sunt respectate cum se cuvine, ajută lanurile să dea rod bogat, femeile să nască doar copii sănătoși, apără de toate relele. Tot o superstiţie spune că îndrăgostiţii care fac împreună baie în râu sau în mare de Sânziene se vor iubi toată viaţa. Sărbătoarea Sânzienelor mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de “Amuţitul Cucului”. Se crede că dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, vara va fi secetoasă. Update: Urmează un frumos video despre tradiția de Sânziene” arată APDT în descrierea sărbătorii.

Publicată de Rogojel pe Luni, 25 iunie 2018
Imagine și montaj: Cosmin Giurgiu Narator: Răzvan Alistar Asistent: Cristina-Maria Mihuț Text descriere: Laura Călugăr ©2017 Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Transilvaniei www.taracalatei.ro

 429 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *