Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Mocăniţa „moților” și-a reluat traseul pe ruta Abrud – Câmpeni

articol publicat în iulie 6, 2020

Mocăniţa „moților” și-a reluat traseul pe ruta Abrud – Câmpeni în această vară. Traseul mocăniței cuprinde localităţile Abrud, Gura Roşiei, Cărpiniş şi Câmpeni din județul Alba. 

În Apuseni, linia ferată cu ecartament îngust a fost construită la începutul anilor 1900, Mocăniţa circulând între Turda şi Abrud. Viteza acesteia ajungea până la 40 de km pe oră şi avea 21 de staţii. Inaugurată în 1912, Mocăniţa Turda-Abrud avea să fie cea mai lungă linie CFI, de aproximativ 94 de kilometri, cu ecartament de 760 mm. De la începutul secolului XX. s-a angajat în a transporta lemne, persoane şi alte bunuri pe Valea Arieşului, legând oraşul Turda de Câmpeni şi mai apoi de Abrud.

  • Mocănița va circula în fiecare duminică şi luni până în 13 septembrie, pe ruta Abrud – Câmpeni cu condiția să se adune cel puţin 20 de persoane.
  • Acesta porneşte din gara Abrud la orele 10.00, 13.00 şi 16.00. Preţul pentru o cursă este de 30 de lei (dus/întors), pentru adulţi, respectiv 15 lei pentru copii (dus/întors).
  • Capacitatea maximă este de 54 de locuri, iar călătoria durează 2,5 ore.

Alte detalii se pot obține de pe pagina de Facebook a Mocăniței.

În România, termenul „Mocăniţă” a fost consacrat pentru trenurile cu aburi care circulau în ţară, în regiunile de munte, pe ecartament îngust de 760 milimetri.

sursă video: LDEGM Trainspotter
sursă video: francevuedutrain

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *