Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

INTERVIU – Alberto Zanchettin (PLUS): „Turismul, meşteşugurile tradiţionale și agricultura montană sunt primele lucruri care trebuie sprijinite în Apuseni”

articol publicat în noiembrie 7, 2021

Un Italian cu inimă română care iubeşte intens ţara noastră şi în special Ţara Moţilor a decis să intre în politică pentru a ajuta comunitatea în care trăieşte şi pentru a oferi idei proaspete şi generoase pentru revigorarea zonei, afectată de capitalismul de tranziţie-cumetrie din ultimii treizeci de ani şi de vechea clasă politică.

Apuseni Info: Un italian în Câmpeni dar care iubeşte România. Cum vă simţiţi în Ţara Moţilor domnule Alberto Zanchettin?

Alberto Zanchettin: „Dacă considerăm faptul că din 1990, când aveam 20 de ani, am început să vin în România și că de mai bine de 25 de ani trăiesc în țară și mă duc în Italia numai în vacanță se poate spune fără probleme că mai bine de jumătate din viața mi-am petrecut-o în România. Din 1997 trăiesc în Câmpeni, pe Valea Arieșului, am mulți prieteni și cunoștințe. Sunt căsătorit și cu soţia am un copil pe care îl creștem aici. Acasă este unde ai familia și unde te simți bine”.

Apuseni Info: Ce asemănări găsiţi între România şi ţara dumneavoastră natală şi ce v-a determinat să vă mutaţi definitiv în România?

Alberto Zanchettin: „Cea mai mare asemănare care este între aceste două țări este populația, românii ca şi italienii sunt foarte legați de familie, ambele popoare au un simț ridicat de „acasă” ajunge să verificați faptul că în statisticile europene suntem printre țările cu cel mai mare procent de proprietari de casă”.

Apuseni Info: Aţi intrat recent în politică şi aţi ales un partid nou – PLUS. Ce v-a determinat să aveţi această opţiune?

Alberto Zanchettin: „Am considerat că pe lângă educația pe care trebuie să o ofer copilului meu, mai am şi altă datoria faţă de el, adică să contribui la șansa pe care am avut-o și eu, să poată într-o zi să hotărască el unde vrea să trăiască și să-i las un mediu mai bun cu posibilitatea de a trăi mai bine. În PLUS am găsit oameni competenţi care au aceleași principii”.

Apuseni Info: Ce personalităţi politice din România şi Italia vă inspiră?

Alberto Zanchettin: „Nu prea am afinități cu personalități politice, mai mult mă inspiră oamenii pe care îi întâlnesc zi de zi, oamenii care muncesc pentru ca familia lor să poate trăi mai bine”.

Apuseni Info: Cum vedeţi Câmpeniul din punct de vedere administrativ, social şi economic?

Alberto Zanchettin: „De când am ajuns eu si până în prezent, Câmpeniul este un orășel care a rămas în urmă față de ce ar trebui să fie şi faţă de alte localități. Din păcate, persoane care au administrat orașul nu au avut viziune pentru ce este de făcut şi nu numai la nivel local cât şi la nivel de judeţ. Interesele personale ale anumitor personaje au pus mâna pe zonă și au ţinut-o la limita supraviețuirii. Am simtit pe pielea mea cum un baron local judetean s-a folosit de putere, nu l-a interesat să lase un antreprenor să îşi dezvolte activitatea având pretenţii să-i plătesc șpagă, nu l-a interesat dacă s-au pierdut ĺocuri de muncă. La nivel local când am adus o firmă multinațională în oraș, consilieri locali au votat în unanimitate să-i ceară taxă de intrare în oraș mai mare decât în zona zero a Timișoarei, la fiecare mașină care venea să aprovizioneze, precum şi la autobuzele care aduceau muncitorii şi au fost scoși din fața fabricii. Din punct de vedere social nu mai există nici un eveniment cultural”.

Apuseni Info: În ultimii ani mulţi tineri din Câmpeni au luat drumul oraşelor mari iar alţii au plecat la muncă în Occident. Ce măsuri putem lua pentru a opri această hemoragie demografică, exodul tineretului din Câmpeni şi satele Ţării Moţior?

Alberto Zanchettin: „Trebuie în primul rând rezolvate problemele de la întrebarea precedentă, trebuie o administrație locală cu viziune pentru viitor. Copiii şi tinerii sunt viitorul oricărei societăți, cum vârstnici sunt memoria ei. Plecând de la acestea trebuie muncit pentru a valorifica tradițiile în mod modern. Gândiți-vă că „Câmpeni Capitală Țara Moților” este un brand conosçut în toată țara și gandiți-vă, ce a făcut cine a administrat orașul în ultimii 16 ani pentru a promova Câmpeniul? Nu a existat nici o inițiativă din partea administrației pentru dezvoltarea valorilor locale, nici o inițiativă culturală, nimic de tot”.

Apuseni Info: În această vară USR şi PLUS trec printr-un proces de unire într-o singură mişcare politică. Am văzut şi că în Câmpeni au fost mai multe tensiuni politice. Consideraţi benefică unirea celor două formaţiuni politice?

Alberto Zanchettin: „USR și PLUS au niste principii ideologice foarte asemănătoare dar totuşi există diferenţe. Diferențele care există între aceste doua partide, pot deveni adevarata valoare adăugată, o nouă forţă politică, care se poate naşte atât la nivel local cât şi la nivel naţional. Grupul USR PLUS din Câmpeni, în prezent, este foarte compact și cu voința de a oferi cetăţenilor o alternativă adevarată, la cine a administrat Câmpeniul în ultimi ani. În Câmpeni au fost niște tensiuni care s-au rezolvat respectând linea de la nivel județean”.

Apuseni Info: În Ţara Moţilor s-a tăiat mult lemn, mai ales ilegal, în ultimii treizeci de ani. Cum putem opri distrugerea acestei resurse inestimabile pentru om, pădurea – aurul verde?

Alberto Zanchettin:Oferind în primul loc o alternativă economică, fiind necesară o viziune politică care a lipsit pană acum”.

Apuseni Info: Ce propuneri de dezvoltare aveţi pentru Apuseni? Turismul? Mineritul mai este o soluţie viabilă?

Alberto Zanchettin: Turismul, meşteşugurile tradiţionale (articole din lemn, portul popular traditional şi altele) și agricultura montană sunt primele lucruri care trebuie sprijinite în Munții Apuseni, trebuie neapărat folosit brandul Țara Moților. Apusenii sunt o bogăție pe care județul Alba și România nu-şi poate permite să o piarda. Studii la nivel mondial spun că zona de munte când se depopulează, populația nu se mai întoarce. Trebuie găsite soluții ca tinerii să nu mai plece din zonă. Minereul din Apuseni este o bogăție care s-a exploatat de mii de ani. Generația asta nu trebuie să se grăbească să o termine repede. Intr-o zi va fi tehnologia necesară pentru al exploata cu risc minim pentru ambient”.

Apuseni Info: Ce ne puteţi spune despre starea execrabilă a drumurilor naţionale şi judeţene din zona de munte a judeţului Alba?

Alberto Zanchettin: „Ați folosit termenul execrabil, termen pe care îl puteam folosi până acum un an. În ultima perioadă s-a demarat o reabilitare a drumurilor nationale. Rămâne de demarat şi modernizarea drumurilor judetene, în Apuseni, pe care administratia judeţeană le-a cam ignorat. Exemplificam drumul judetean care leagă Avram Iancu de Baia de Criş (drum pe care cu mai mulţi ani în urmă circula autobuzul ca şi curse regulate) sau drumul de pe Valea Larga care face legatura dintre Sălciua şi Ponor, acestea fiind foarte importante pentru dezvoltarea zonei”.

Apuseni Info: De ce să votăm USR PLUS şi nu PSD sau PNL?

Alberto Zanchettin: „De ce, pentru că USR PLUS este o alternativă bazată pe un grup de tineri realizaţi din punct de vedere personal, care au viziunea diferită de ce trebuie făcut, dornici să dezvolte o altfel de politică cu cetateanul pus în primul plan, pe când USL (PSD PNL) am văzut deja ce poate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *