Sabin Demea, candidat la funcția de primar al Huedinului: „Pot și voi face!”

articol publicat în iulie 17, 2020

Apuseni Info: Cine este Sabin Demea? Cum v-ați prezenta pentru cei care nu vă cunosc?

Sabin Demea: „M-am născut într-o frumoasă zi de primăvară, din anul 1963, în tânăra familie de doctori Demea, tineri specialiști, tata ginecolog iar mama secundară ORL-istă la Cluj Napoca.

Copilăria, școala primară și liceul le-am absolvit în orașul Huedin, de care sunt legat organic, unde am cei mai vechi prieteni. În anul revoluției m-am căsătorit, iar 3 ani mai târziu s-a născut fiul meu.

În 1990 am început la București Facultatea de Medicină Generală, pe care am terminat-o în 1996, fără a da însă examenul de licență din două motive obiective, personale. A fost poate cea mai frumoasă perioadă din viață, urmându-mi visul din copilărie. Atunci am cunoscut oameni care m-au marcat și m-au format.

În următorii ani am publicat o carte și mai multe articole medicale în jurnalele de specialitate, alături de profesori renumiți din domeniu. Marele meu regret este că nu am continuat activitatea medicală, dar viața m-a împins spre alte zone.

În continuare am urmat cursuri de psihologie comportamentală în Israel, de management medical și de apărare publică la facultăți din capitala României.

În 1992 am înființat primul centru privat de diagnostic și tratament în Cluj Napoca, iar în 1993 am organizat venirea unei echipe de chirurgi cardiovasculari din Ierusalim și efectuarea în premieră națională a unor operații pe cord, la copii cu vârsta de 1-2 ani.

Am continuat în următorii ani să aduc dotări și inovații pentru sistemul medical românesc, cum ar fi aparatură pentru suturile endomecanice, sprijin pentru programul de transplant și primul soft medical de telemedicină din țară”.

Apuseni Info: Cum v-ați început activitatea politică?

Sabin Demea: „Activitatea mea politică a început în 1991, când am devenit secretarul grupului „Un viitor pentru România GUVR”, o mișcare pornită de tineri politicieni deștepți și dinamici (Năstase, Hrebenciuc, Roman, Secăreș, Pasti, Opanski, Dijmărescu etc.). Din aceasta grupare s-au format nucleele viitoare ale aproape tuturor partidelor importante de azi.

În ultimii 15 ani m-am axat preponderant pe activități de lobby, aducând oameni importanți în țară (rabini, cardinali, mari maeștri, bancheri etc.), în general oameni care reprezintă ceva în lume și am reușit să realizez punți comunicaționale de interes între ei și lideri de opinie din România, fiecare dintre acestea având șansa să devină o poveste de succes.

Lobby-ul a fost și rămâne marea mea pasiune, fiind și o activitate pe care am putut să o fructific în politică, afaceri și în general în viață, acumulând experiență, contacte multiple și o grămadă de prieteni”.

Apuseni Info: Ce credeți că vă recomandă pentru un rol de lider în administrația locală?

Sabin Demea: „Pe lângă importurile de tehnologie și know-how medical, aduse în România, precum și colaborările avute cu doctori renumiți din străinătate și activitățile de pionierat din domeniu, am administrat de-a lungul anilor mai multe firme și ONG-uri, ceea ce mi-a adus o experiență de neprețuit în postura de manager.

Aș enumera doar câteva dintre ele. De exemplu, am înființat, coordonat și condus alături de asociatul meu divizia Medcenter – 14 policlinici, 2 spitale, laboratoare și centre medicale.

Am coordonat timp de 20 de ani activități comerciale de import, export și distribuție, acumulând experiență și dobândind expertiză în managementul corporatist.

În momentul de față conduc organizații și asociații din România și Italia. Activitatea mea a fost recunoscută și recompensată cu medalii și distincții atât în țară cât și în străinătate.

Experiența pe care am acumulat-o în acești ani cred că mă califică și-mi dă dreptul să rămân același patriot român, animat de dorința de a face lucruri și gesturi care să aducă bunăstare și un dram de fericire huedinenilor mei dragi. Pot și voi face!”

Apuseni Info: Cum vedeți Huedinul azi și cum doriți să devină în viitor?

Sabin Demea: „Din păcate, Huedinul de acum este Cenușăreasa orașelor din județ. Din cauza incompetenței, a intereselor mărunte și a nepăsării din ultimele trei decenii, orașul meu de suflet a ajuns o oază de sărăcie, un loc gri și prăfuit care pare încremenit în trecut, incapabil să se ridice la nivelul altora din regiune, ca să nu mai vorbesc de altele din Europa.

Huedinul are un enorm potențial nevalorificat. Aș îndrăzni chiar să spun că are cele mai multe șanse nefructificate din tot județul, aflându-se într-o poziție strategică, pe axa Cluj-Oradea-Budapesta și aproape de munți. Orașul nostru este acum doar o haltă unde nu oprește aproape nimeni, în loc să fie „Poarta Apusenilor”.

Peste un deceniu, văd Huedinul ca un orășel modern și curat, cu străzi asfaltate și case frumoase, cu un centru pietonal plin de turiști, cu mici fabrici tehnologizate unde să poată lucra cei care acum aleg exodul, cu spitale decente și elevi fericiți în școli reparate, cu locuri de parcare dar și cu piste de biciclete, cu oameni prosperi și mândri că trăiesc aici.

Dar ca toate acestea să se întâmple este nevoie de o schimbare radicală. Nu poți avea rezultate diferite dacă faci același lucru. În politică și-n administrație nu se întâmplă minuni, cei care conduc acum orașul nu vor avea niște revelații care să-i facă să-și schimbe total modul de acțiune.

Huedinul are nevoie de o echipă nouă, profesionistă, care să știe ce vrea și să știe cum se pot pune lucrurile în mișcare. Eu am trăit mulți ani în Italia și mi-aș dori ca Huedinul să fie la nivelul orașelor de la poalele Munților Alpi, care sunt asemănătoare cu orașul nostru, ca resurse și poziție geografică.

Eu știu foarte clar ce vreau pentru Huedin și știu că pot face asta. Contez pe sprijinul huedinenilor care vor ceva diferit, care s-au săturat de mizerie și vor un oraș „ca afară”!”

 4,770 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *