Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Raul Florin Matei: „Primarul unei comunități nu trebuie să fie un cuc”

În ultimele zile, anunţul candidaturii lui Raul Florin Matei la primăria Brad, candidat al USR PLUS, susţinut şi de PNL Brad, a produs multe discuţii.

Într-un text postat astăzi, Raul Florin Matei comentează discuțiile din spațiul public, pertinente, legate de lipsa lui de experiență pentru funcţia primar: „Vreau să reamintesc că pentru toți a fost o „primă dată”. Și pentru actualul primar a fost o primă dată, cum va fi și pentru viitorul. Fiecare dintre voi când v-ați angajat într-un domeniu nou a fost „prima dată”.

Ceea ce contează e cum te pregătești pentru acea „primă dată”.

Să nu uităm că un primar are la dispoziția sa „Aparatul de Specialitate al Primarului” este format din oameni pregătiți profesional în domeniile pe care le reprezintă, din funcționari publici. Toate deciziile pe care le ia pentru comunitate le ia prin consultarea și cu recomandarea acestui aparat de specialitate. Sau cel puțin un primar leader așa ar trebui să procedeze.

M-am pregătit pentru acest moment din timp. Am participat la cursuri de administrație, am citit legi, am parcurs bugete, … E firesc că încă nu le controlez pe toate, dar de aceea există acest instrument aflat la dispoziția Primarului, care este mai mult decât vital în continuarea în bune condiții a vieții comunității.

De-a lungul carierei mele profesionale am avut funcție de conducere într-o companie mare, puternică financiar la nivel de județ la acea vreme. Din funcția de director de producție am manageriat și am avut în subordine peste 130 de angajați. Ulterior, am activat într-un alt domeniu-retail, a fost o nouă „primă dată” lipsită de experiență. Fără să pară o laudă sau o prea plină stimă de sine, aceste companii, datorită mie și cu ajutorul echipelor pe care le-am condus, au avut rezultate remarcabile.

Ca o concluzie, primarul unei comunități nu trebuie să fie un cuc.  El trebuie să fie un leader vizionar, iar nu un șef care le știe și le face el pe toate. Primarul trebuie să implice în luarea deciziilor toți specialiștii din subordine, să facă consultări publice reale, cu cetățenii, cu ONG-urile și Asociațiile de profil în direcțiile majore pe care vrea să le implementeze comunității pe care o păstorește„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishHungarianRomanian