Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Sabin Demea: Huedin arată mai rău decât în perioada comunistă, s-a construit haotic, fără niciun plan și nicio regulă!

Organizația social-democrată din Huedin atrage atenția că problema noului Plan Urbanistic General (PUG) al orașului a rămas în suspensie de foarte mulți ani. Primarul declarase în presă încă din anul 2011 că analizează ideea refacerii acestuia, dar că nu există bani pe moment. 9 ani mai târziu, situația a rămas neschimbată.

Noul PUG este necesar atât pentru a opri construcțiile ilegale, cât și pentru a se reface treptat arhitectura orașului, aducându-se armonia și unitatea în haosul urbanistic actual, susține PSD Huedin. De asemenea, transformarea localității într-una de interes turistic nu se poate realiza fără respectarea unor principii arhitecturale de bază.

În plus, Planul Urbanistic General trebuie revizuit, în mod normal, la fiecare 10 ani. La Huedin nu a mai fost actualizat din 1999, deci lucrăm pe baza unui plan vechi de 21 de ani, care nu mai corespunde cu cerințele actuale de dezvoltare ale orașului și care oricum nu a fost nici acela respectat, dovadă fiind aspectul urbei din prezent.

Primăria Huedin a fost „loc de hodină” pentru administratorii orașului din ultimul deceniu. Au promis că vor rezolva problemele urbanistice, dar nu au făcut nimic în privința aceasta, au tot amânat an de an reglementarea situației și am ajuns acum într-o stare deplorabilă. Orașul arată mai rău decât în perioada comunistă, s-a construit haotic, fără niciun plan și nicio regulă, iar acum am ajuns să ne fie rușine să aducem străini aici. Trăim ca într-un ghetou, iar domnul Moroșan promite piste de biciclete”, declară Sabin Demea, candidat PSD la funcția de primar al orașului.

Liderul social-democrat consideră că este nevoie de schimbarea urgentă a modului în care se construiește în oraș, deoarece în caz contrar situația se va înrăutăți tot mai mult. Sabin Demea a dat ca exemplu cazul Floreștiului, condus până recent tot de un membru PNL, care a ajuns să fie cunoscut în toată țara pentru blocurile urâte, străzile înguste, traficul infernal și urbanismul inexistent. El consideră că există riscul ca și Huedinul să degenereze în această direcție dacă se continuă actuala situație, în care se lucrează doar pe baza „legilor junglei urbane”.

Candidatul PSD propune ca noul plan urbanistic să aibă în vedere transformarea orașului într-o stațiune turistică, sub egida „Poarta Apusenilor”. Aceasta presupune o zonă pietonală centrală extinsă, refațadizarea clădirilor istorice, izolarea termică a blocurilor din perioada comunistă, demolarea construcțiilor ilegale, stimulente pentru cei care doresc să-și înfrumusețeze locuințele, precum și încurajarea celor care vor să construiască case sau pensiuni turistice în stilul specific al zonei.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *