Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Alin Brudașca (INTERVIU): Prioritatea numărul unu pentru Ciucea este atragerea de fonduri europene!

articol publicat în august 25, 2020

Alin Brudașca este candidatul PSD la primăria Ciucea, un consilier local cu experiență care dorește să modernizeze localitatea. În Ciucea, în ultimii ani, timpul administrativ pare că a stat în loc iar Brudașca vrea să schimbe asta. Vă invităm să-i cunoașteți proiectele.

Apuseni Info: Sunteți candidatul PSD la funcția de primar al comunei Ciucea. Ce v-a determinat să intrați în bătălia electorală pentru cea mai importantă funcție a comunei?

Alin Brudașca: „Este limpede ca apa de izvor. Locuim într-o comună înzestrată de la Dumnezeu cu toate bogățiile, de la cele culturale, la cele cotidiene, cu un potențial economic și turistic evident dar neexploatat, cu oameni harnici dar conduși de o administrație locală plafonată și fără idei de dezvoltare.

Locuim într-o comună prin care trece un drum european dar în care cei care au condus primăria nu au reușit în treizeci de ani să racordeze satele la o rețea funcțională de canalizare.

Candidez pentru că atuurile noastre nu pot fi maximizate pentru o viitoare dezvoltare, fără oameni harnici, care în fiecare dimineața când se trezesc, să aibă în minte, atragerea de fonduri europene, cea mai bună sursă de dezvoltare a comunei.

Astăzi, administrația din Ciucea este plafonată, fără planuri concrete de viitor și mai grav, fără viziune de dezvoltare”.

Apuseni Info: Care sunt principalele restanțe pe care considerați că le are administrația din Ciucea, de la primar la alți factori decidenți și ce considerați că ați putea îmbunătăți?

Alin Brudașca: „Să vorbească cifrele. Uitați-vă în jur! Din 2016, până în prezent, Ciucea a atras prin PNDL – fonduri guvernamentale, 8.566.595,78 lei. Comuna vecină, Negreni, tot cu primar PNL, 41.469.826,33 lei, comuna Poieni, tot cu primar PNL, 23.795.826,28 lei, comuna Săcuieu, cu primar ALDE, 21.830.180,37 lei, comuna Mărgău, cu primar PSD, 21.907.050,41 lei. Concluzia? Suntem corigenții zonei Huedinului. Până și comunele limitrofe din Sălaj și Bihor au atras mai multe fonduri guvernamentale sau europene.

Personal, am susținut la nivel guvernamental toate proiectele primarului, însă a existat o singură problemă: au fost puține! Revin la ce spuneam mai sus… cine se trezește de dimineață și muncește, departe ajunge.

Situația legată de apa potabilă nici nu o mai comentez, toți prietenii și locuitorii comunei o cunosc, promisiuni nerealizate și în cazul racordării unor sate la o rețea funcțională de canalizare sau crearea de drumuri de exploatare agricolă, forestieră, asfaltarea tuturor drumurilor din comună, o altă fată morgană a primăriei Ciucea”.

Apuseni Info: Care sunt principalele proiecte pe care intenționați să le puneți în practică din funcția de primar?

Alin Brudașca: „Prioritatea numărul unu este atragerea de fonduri europene, având în vedere oportunitatea celor peste 46 miliarde euro fonduri nerambursabile din Bugetul multianual al UE pentru perioada 2021- 2027, repartizate României. Pe tehnic, am luat în considerare cele 18,7 miliarde euro pentru Politica Agricolă Comună, apoi din cele 33,5 miliarde euro din NextGenerationEU, cred că trebuie să fim interesați de fondurile suplimentare alocate dezvoltării rurale.

Zeci de proiecte prin care se urmărește dezvoltarea unor obiective economice și de infrastructură, cu finanțare guvernamentală, prin PNDL și/sau CNI. Nu mai vreau să fim corigenții zonei Huedinului.

Parcul Industrial promis în zona Huedinului poate fi construit în zona Ciucea-Negreni, precum TETAROM-ul de la Câmpia Turzii, care va fi construit pe teritoriul comunei Luna. Unii veți spune că sunt prea ambițios.

Păi așa au fost și alți primari din țară, de la Bolojan, în Oradea, la primarul din Ciugud care a înflorit localitatea din Alba. Construcția unui parc industrial în zona Ciucea ar însemna dezvoltarea zonei pe orizontală!
Apoi, dacă luăm în considerare patrimoniul cultural-istoric al comunei, Muzeul Memorial Octavian Goga este o oportunitate deosebită de dezvoltare a comunei noastre atât cultural dar mai ales turistic, potențial neglijată în totalitate de actuala administrație”
.

Apuseni Info: Sunteți un politician tânăr și în primul rând vă adresați generației dumneavoastră. Ce măsuri considerați că trebuie luate de administrația locală pentru a crea premisele rămânerii tinerilor în Ciucea, exodul spre Cluj-Napoca, Huedin, Oradea și occident fiind evident?

Alin Brudașca: „Dacă punem pe picioare un turism durabil veritabil şi sprijinim micii producători şi procesatori locali, dar şi proprietarii de pensiuni turistice, tinerii vor avea de lucru în zonele lor și cu siguranță că numărul celor care vor pleca din Ciucea va scădea simțitor. În acest sens îmi propun să angajez în primărie un expert în accesarea fondurilor europene care să lucreze atât pentru administrația locală dar mai ales pentru cetățeni acordându-le tuturor consultanță gratuită în accesarea de fonduri europene.

Acordarea unor parcele de teren pentru asigurarea unui ajutor la începutul vieții de familie, pentru cuplurile tinere, poate fi o altă completare la oportunitatea dezvoltării zonei, oferită de turism”.

Apuseni Info: Apropo de turism… Ciucea este poziționată interesant în Apuseni. Ce propuneri de dezvoltare a turismului în zonă aveți, având în vedere peisajele spectaculoase, bogăția de trasee minunate, sate cu un potențial turistic uriaș dar și cu un potențial cultural și de patrimoniu deosebit?

Alin Brudașca: „Un turism durabil va creea locuri de muncă și va oferi celor din Țara Calatei o ocazie de a-şi schimba viaţa în mai bine. Un turism inteligent generează resurse pentru conservare și protejarea culturii şi a mediului, aduce la viaţă obiective rurale nevalorificate altfel.

Sunt foarte multe oportunități pentru a dezvolta turismul în toată Valea Crișului Repede: avem munții atât de aproape, lacuri de acumulare, bisericii de lemn pline de legendă, etc. Astăzi, toate acestea sunt ignorate și nepuse în valoare de către actualii conducători ai primăriei Ciucea, care în mod evident nu au nici măcar un plan integrat viabil, nicio viziune de administrare a turismului din zonă.

Că tot vorbim de turism, evenimente și de ce nu sport… cât de interesant ar fi în Ciucea, să fie organizat un festival de gătit vânat „Cupa Mistrețului” care să devină un brand al comunei sau un festival de pescuit – „Cupa Crișului Repede – spinning de pe mal”.

Ar mai fi multe de enumerat dar eu prefer să mă opresc aici deoarece consider că mai bine promiți puține și faci multe decât să promiți multe și să nu faci nimic cum a făcut actuala conducere care a promis în urmă cu patru ani multe iar realizările sunt aproape zero. Închei prin a vă spune că am experiența priceperea dar mai ales voința ca împreună cu locuitorii acestei comune să punem Ciucea acolo unde trebuie pe harta României. Așa să-mi ajute Dumnezeu”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *