Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Adrian Popa (INTERVIU): Pentru mine, cea mai importantă investiție o reprezintă omul, cetățeanul comunei Iara!

Adrian Popa este propunerea Pro România pentru primăria Iara. Noi ne-am propus să-l cunoaștem și să vă prezentăm proiectele pentru Iara ale candidatului Popa.

Apuseni Info: Cum v-ați prezenta pentru cei care nu vă cunosc?

Adrian Popa:  „Sunt născut și crescut în comuna Iara, într-o familie de oameni onești, cinstiți  și gospodari, fiind fiul cel mic al tâmplarului Popa Ioan, poreclit Gogonu și al Margaretei. Am plecat devreme de acasă, din locurile natale, la vârsta de 14 ani, urmând cursurile Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Turda, apoi ale Facultății de Științe Economice din Cluj-Napoca. Începând cu anul 1995 și până în luna Ianuarie 2020, am fost cadru militar activ în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, urcând pe treptele carierei militare de la gradul de sg. maj până la cea de lt. Colonel. Din acești 25 de ani de carieră militară, 17 i-am petrecut în domeniul financiar, fiind contabil șef la Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj, Unitatea Specială de Aviație Cluj și Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj. Sunt căsătorit cu Gabriela, a cărei familie are rădăcinile tot în comuna  Iara, satele Cacova Ierii și Făgetul Ierii, și avem un fiu, pe nume Alexandru.

Acum cred că a sosit timpul de a mă întoarce în locurile natale și a-mi pune în slujba cetățeanului și a comunității experiența și cunoștințele dobândite în cei 25 de ani de carieră militară, onestitatea, cinstea și curajul de a face ceva pentru locuitorii comunei, de a le reda încrederea și speranța spre o viață mai bună. Pentru mine, cea mai importantă investiție o reprezintă OMUL, Cetățeanul comunei Iara!”

Apuseni Info: Care sunt principalele proiecte/planuri ale dumneavoastră pentru Iara?

Adrian Popa: „Astăzi, administrația din Iara este plafonată, fără planuri concrete de viitor și mai grav, fără viziune de dezvoltare, de aceea eu și echipa de consilieri PRO România susținem și propunem pentru comuna Iara următoarele proiecte:

  • atragerea de fonduri europene, având în vedere oportunitatea celor peste 46 miliarde euro fonduri nerambursabile din bugetul multianual al UE pentru perioada 2021- 2027 repartizate României, cât și a fondurilor de la bugetul de stat pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere (asfaltarea tuturor drumurilor comunale de legătură între localitatea de reședință Iara și toate cele 13 sate adiacente,  realizarea de trotuare și rigole), precum și a infrastructurii rețelei de apă potabilă pentru satele Agriș, Borzești, Măgura Ierii, Valea Agrișului, Valea Vadului și Mașca;
  • implicarea autorităților locale, prin atragerea de investiții realizate de agenții economici, cu scopul creării locurilor de muncă, cât și sprijinirea tuturor antreprenorilor locali pentru dezvoltarea propriilor afaceri;
  • susținerea fermierilor locali, prin punerea la dispoziție a unor consultanți din diferite domenii cu scopul de a-și creea o piață de desfacere, pentru creșterea producției, folosirea pământului la capacitate maximă, crearea magazinelor de produse locale etc.
  • Acordarea unor parcele de teren pentru asigurarea unui ajutor la începutul vieții de familie, pentru cuplurile tinere, care poate fi și o altă completare la dezvoltarea zonei”.

Apuseni Info: Iara este poziționată strategic în Apuseni. Ce propuneri de dezvoltare aveţi pentru zona Munților Apuseni? Turismul? Mineritul, considerați că mai este o soluţie viabilă?

Adrian Popa: Pozitionarea comunei Iara oferă numeroase posibilități de dezvoltare a turismului, iar astfel poate să fie ridicat și nivelul de viață al localnicilor (prin turism rural sau agroturism). Este nevoie de realizarea unor „radiografii” pentru fiecare sat al comunei Iara prin care să se identifice punctele tari și cele slabe. La puncte tari aș enumera arhitectura vernaculară conservată în mare parte în multe sate, istoria zonei, cadrul natural ce oferă numeroase posibilități pentru dezvoltarea turismului: Cheile Borzești, Cheile Ocolișelului, Depresiunea Buru etc. Ca puncte slabe ar fi neimplicarea factorilor politici (locali) în dezvoltarea comunității, lipsa infrastructurii rutiere, sanitare, o situație incertă în privința deținerii de CF-uri de către majoritatea localnicilor.

Ca oportunități putem afirma că există un interes în creștere pentru turismul rural, gastronomic, un trend ascendent al investițiilor în case de vacanță în zonele rurale.

Comună Iara dispune de o zonă turistică cu potențial enorm, iar noi dorim să punem accent pe valorificarea traseelor turistice: Cacova Ierii-Masca-Valea Vadului-Muntele Băișorii și Cheile Borzestiului-Buru-Lungești-Ocolisel, iar totodată dorim să sprijinim comunitatea în dezvoltarea pensiunilor agroturistice. Aceste lucruri vor aduce în comună turiști, iar pe viitor se pot dezvolta sărbători de conservare a tradițiilor, festivaluri de muzică etc.

Mineritul a avut un rol important în dezvoltarea comunei Iara, cele două exploatări miniere de fier și nisip cuarțos au reprezentat peste 70% din forța de muncă locală în perioada 1975-1990, dar după anul 1990 activitatea a început să se reducă treptat și la mijlocul anilor 2000 să fie închisă complet, ceea ce a dus la exodul tinerilor din zonă spre occident sau spre orașele Cluj –Napoca și Turda. La momentul actual, în opinia mea, extragerea nisipului cuarțos de la Făgetul Ierii ar putea reprezenta o variantă de revigorare a industriei locale prin  atragerea unui investitor care să creeze noi locuri de muncă, să aducă plus valoare atât bugetului local, cât și oamenilor”.

Apuseni Info: Ce măsuri considerați că trebuie luate de Guvern și de administrația județeană, în toată zona Iara-Băișoara-Valea Ierii, pentru a crea premisele rămânerii tinerilor în zonă, exodul spre Cluj-Napoca și occident fiind evident?

Adrian Popa:Ar trebui să existe un consens între autoritățile naționale, județene și locale pentru susținerea și promovarea agroturismului și a turismului local și judetean, amenajarea de locații de campare, agreement și diferite facilități pentru desfășurarea unor tabere de copii, workshopuri pentru angajații de la diferite firme etc. E necesară încurajarea populației spre dezvoltarea unor activități economice independente, cât și încurajarea fabricării de produse gastronomice tradiționale si promovarea acestora. Turismul poate contribui mult la dezvoltarea unei comune și ar ajuta tinerii să rămână în zonă.

Apuseni Info: Ce mesaj aveți pentru locuitorii din Iara care se vor prezenta la urne în septembrie?

Adrian Popa:  „Stimați cetățeni ai comunei Iara, o vorbă veche românească spune că „Omul sfințește locul” așa că, în data de 27 septembrie, aveți ocazia de a vota schimbarea și alternativa, aveți ocazia de a vota omul Adrian Popa, de a vota echipa PRO România. Împreună suntem PRO Muncă, PRO inovație, PRO Iara. Dați-ne șansa de a vă demonstra că se poate și la Iara. Uniți, PROsperăm! Votați PRO România!”.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *