Tăierile ilegale de păduri din România, implicit din Munții Apuseni, din nou în atenția Bruxelles-ului!

articol publicat în august 31, 2020

Tăierile ilegale de păduri din România, implicit din Munții Apuseni, din nou în atenția Bruxelles-ului!

Aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn sunt tăiați ilegal în țara noastră în fiecare an, declara recent ministrul mediului Costel Alexe o bună parte din lemnul tăiat provenind din pădurile virgine. În România se găsesc circa două treimi din pădurile virgine ale Europei, majoritatea protejate în cadrul programului Natura 2000, însă niciun guvern nu a fost capabil să facă ceva în privința tăierilor ilegale.

„Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva României în aceasta vară din cauză că n-a reușit să adopte măsuri pentru protejarea pădurilor, dar activiștii de mediu susțin că lansarea procedurii n-a produs efecte.

Acest fapt este un motiv de îngrijorare atât pentru Bruxelles, cât și pentru România. Opinia motivată a Comisiei din luna iulie este ultimul pas înainte de trimiterea cazului pe masa Curții de Justiție a Uniunii Europene. România a trimis un răspuns, însă mai trebuie să convingă Bruxelles-ul că și acționează” a anunțat g4media.ro

„La fel ca în alte cazuri de infringement, Comisia dorește să vadă un angajament real din partea autorităților din România și măsuri cu efect pe termen lung pentru a rezolva această problemă (n.red: a tăierilor ilegale) care reprezintă un motiv serios de îngrijorare și de pagube de mediu”, a declarat un oficial european citat de Politico.

În iunie 2019, portalul austriac Addendum, care se ocupă de anchete jurnalistice, a publicat un amplu material despre defrișările de păduri din România, cu precădere în Munții Apuseni: „În Munții Apuseni se observă consecințele grave ale defrișărilor, mai ales că pădurile absorbeau apa de ploaie ca un burete și o redădeau constant prin izvoare. Acum sunt viituri dese, iar sute de oameni care trăiau din vânzarea de ciuperci și-au pierdut existența”, dezvăluiau ziariștii austrieci.

Horea Petrescu, specialist în biodiversitate, care le-a arătat în acea perioadă, austriecilor, o suprafață de pădure distrusă din Munții Apuseni, declara: „Suntem în Munții Apuseni, în Valea Urșilor, dar urși nu mai sunt de mult aici. Acum opt ani, paguba de la o furtună a fost folosită drept oportunitate. Au venit băieții bănoși să facă afaceri, după aceea au venit drujbiștii lor, iar la urmă mii de camioane care au cărat lemnul. Asta e tot ce-a mai rămas, nu au curățat locul. După mulți ani, n-au plantat nicio bucățică de teren”.

 1,806 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *