Degetele Diavolului, o ciupercă din Tasmania şi pădurile Australiei, crește în Apuseni!

articol publicat în septembrie 3, 2020

Una dintre cele mai ciudate plante din întreaga lume, o ciupercă cu înfăţişare îngrozitoare, şi-a făcut apariţia şi în România. Mai exact, “Degetele Diavolului” a fost fotografiată în Poiana Baia Popii de pe traseul montan Stâna de Vale – Padiş.

Denumirea originală, Devil’s finger, i-a fost dată de renumitul micolog britanic Malcom Dring. Degetele Diavolului (Clathrus archeri) este originară din Tasmania şi pădurile Australiei, dar a fost aclimatizată în Europa, unde, consideră specialiştii în micologie, ar fi ajuns în perioada Primului Război Mondial.   

Ciuperca matură are 4 – 8 „degete“ cu sfere negre ca o ventuză de caracatiță, care emană un miros neplăcut, cum ar fi carne stricată și atrag muștele. Muștele dispersa spori și prolifereaza astfel de ciuperci. Unii spun că sporii ar fi fost aduşi pe tălpile soldaţilor australieni, participanţi la acţiuni militare pe teritoriul francez, alţii că au fost aduşi odată cu importul lânii de oi din Australia.    

Cert este că ciuperca e prezentă şi în România. Creşte solitar sau în grupuri mici, în zone de păduri de foioase sau conifere, păduri sau chiar grădini. 

 2,557 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *