Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

La târg, joia la Brad, masca se poartă și nu prea!

articol publicat în septembrie 4, 2020

După luni de zile în care oamenilor li s-a explicat importanța purtării măștii în actuala pandemie de coronavirus, la târgul din Brad, din fiecare joi, masca se poartă și nu prea.

Ce-i drept, oamenii ies la negoț în aer liber, o anumită distanțare socială există, însă mai bine ar fi ca participanții la târg să fie mai atenți cu purtarea măștii. Peste 50% din cei care aveau mască, o purtau greșit, practic o purtau de gura lumii sau a legii.

În ceea ce privește situația din Piața Agroalimentară din Brad, masca este purtată în proporție de peste 90%.

De ce este important să purtăm masca?

Purtarea unei măști REDUCE posibilitatea transmiterii

Acest fapt este dovedit de multe studii. Acum știm că principala sursă de transmitere a virusului este prin particulele expirate de o persoană infectată. Mai ales că aceste particule pot rămâne în aer o perioadă de timp, ceea ce s-a numit efectul aerosol. Iar măștile, indiferent de material, care acoperă complet gura și nasul (ceea ce vizierele nu fac), interceptează o parte semnificativă a particulelor.

Nu toate au o eficiență la fel de mare, dar purtate corect toate s-au dovedit a reduce riscul transmiterii prin reținerea picăturilor care pot conține virusul. De asemenea, sporesc oarecum protecția purtătorului împotriva picăturilor emise de alții, dar mai puțin semnificativ. Un studiu efectuat în China asupra focarului anterior de coronavirus din 2002 a arătat că oamenii care nu purtau măști dezvoltau forme mai grave decât cei care le foloseau. Dacă ambii oameni poartă o mască, nivelul protecției crește.

Purtarea unei măști împiedică atingerea nasului și a gurii

Pe lângă inhalarea directă a particulelor care conțin virusul, cealaltă cale principală de contaminare este prin mâini: nu direct, ci pentru că ducem mâinile în mod regulat spre față, un mod de a ne controla emoția și capacitatea de atenție, potrivit cercetătorilor. Și apoi virusul trece prin membranele mucoase.

Desigur, cel mai eficient împotriva acestui mod de contaminare este spălatul mâinilor în mod regulat, dar nu ai întotdeauna ocazia. În acest caz, „purtarea unei măști poate reduce tendința oamenilor de a-și atinge fața, care este o sursă majoră de infectare”, spune Stephen Griffin, virusolog la Universitatea din Leeds, Marea Britanie.

Țările în care purtarea unei măști a fost obligatorie de la început se descurcă mai bine decât altele. În țările „anti-mască”, virusul a făcut ravagii

Deși în țările europene masca fost impusă recent, purtarea ei era deja un obicei în mai multe țări asiatice. În țările în care purtarea măștii s-a generalizat rapid de la debutul Covid-19, virusul a fost destul de bine stăpânit, în ciuda contactelor semnificative cu regiunea Wuhan unde a apărut virusul.

Așa s-a întâmplat, de exemplu, în Vietnam, unde purtarea unei măști este obligatorie imediat ce părăsești locuința: este una dintre țările în care au existat cele mai puține cazuri și cele mai puține decese, 11 cazuri la 1 million de locuitori și 0,4 decese, față de 18.802 de cazuri și 582 de decese în Brazilia, unde autoritățile au respins impunerea acestei reguli.

Idem în Honk Kong, considerat a fi în pericol din cauza densității populației și a contactelor cu China. „Purtarea măștii, parte dintr-un set de măsuri anti-epidemice, incluzând o distanțare fizică mai mare și o igienă îmbunătățită a mâinilor, a fost esențială în controlul Covid-19”, a spus profesorul David Hui Shu-cheong, expert în boli infecțioase de la Universitatea chineză din Hong Kong.

Coreea de Sud și Thailanda, țări în care purtarea măștilor este o obișnuință, au înregistrat rezultate similare.

Și în Europa, Slovacia a impus purtarea măștii într-un moment în care OMS era împotriva acestei măsuri pentru persoanele care nu prezintă simptome. Drept urmare, e țara din Europa care a înregistrat cele mai puține decese la un milion de locuitori: 7 față de… 853 în Belgia, unde măsura a fost impusă foarte târziu.

În țările care NU au recomandat măști, mortalitatea pe cap de locuitor legată de coronavirus a crescut în fiecare săptămână, în medie, cu 62,1%, comparativ cu 15,8% în țările care au recomandat măsura…

Există exemple concrete de persoane infectate care nu au transmis virusul atunci când purtau mască, dar care au infectat rudele atunci când au îndepărtat-o

Aceasta nu este o dovadă științifică, ci o „dovadă prin exemplu”, printr-un studiu de caz: contaminați de coronavirus, doi angajați ai unui salon de coafură american purtau mască de protecție în timpul interacțiunilor cu clienții. 139 de cetățeni au fost clienții salonului în decurs de câteva zile și NIMENI nu au fost infectat. Trebuie remarcat faptul că majoritatea clienților purtau mască. 

Stilistul A, pe de altă parte, și-a contaminat colegul cu care a interactionat fără mască în timpul pauzelor lor. Și dintre cele patru contacte apropiate pe care stilistul A le frecventa, TOATE au dezvoltat simptome și au fost ulterior testate pozitiv. 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *