(FOTO) 125 de ani de la vizita împăratului Francisc Iosif în Huedin

articol publicat în septembrie 6, 2020

Anul acesta se împlinesc 125 de ani de la vizita împăratului Francisc Iosif în Huedin, vizită care s-a înscris într-un turneu al împăratului în Transilvania.

„Împăratul Francisc Iosif, în vizita sa prin Transilvania din anul 1895, a participat la aplicaţiile de toamnă ale armatei, desfăşurate în zona Huedinului, fiind cazat la conacul magnatului Borcsay Domokos de la Huedin, în zilele de 22-24 septembrie.

În periplul său, a fost preocupat îndeosebi de cunoaşterea provinciilor imperiului, participarea la diverse activităţi şi mai puţin de problemele românilor care erau majoritari în Transilvania, rămase nerezolvate chiar după mişcarea memorandistă (1892-1894), care a readus în prim plan situaţia grea a românilor transilvăneni” descriu evenimentul Cristian-Claudiu Filip și Horea-Dorin Matiș în excelenta carte „Huedinul, o localitate pe drumul spre Europa – aspecte monografice”.

Din păcate, aceste pagini de istorie, spectaculoase de altfel, sunt trecute în uitare astăzi, însă cei interesați pot admira pozele de mai jos, publicate în cartea amintită, de Cristian-Claudiu Filip și Horea-Dorin Matiș.

sursă foto: Huedinul, o localitate pe drumul spre Europa – aspecte monografice
sursă foto: Huedinul, o localitate pe drumul spre Europa – aspecte monografice
medalie emisă cu ocazia vizitei împăratului în Huedin
sursă foto: Huedinul, o localitate pe drumul spre Europa – aspecte monografice

 558 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *