Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Un pădurar din Munții Gilăului ar fi recurs la amenințări cu MOARTEA, conform senatorului Mihai Goțiu!

articol publicat în septembrie 6, 2020

Senatorul Mihai Goțiu și un membru al Asociației Valori Superioare au fost în Munții Gilăului pentru a verifica unele suspiciuni de tăieri ilegale de arbori și, conform senatorului, au fost amenințați cu moartea chiar de pădurarul care ar trebui să păzească pădurea de hoții de lemne. 

„”Să-ți amintești de 2 noiembrie anul trecut!” Asta i-a spus un pădurar lui Horea Petrehuș, de la Asociația Valori Superioare, după ce tocmai coborâsem dintr-o pădure din Munții Gilăului, unde am descoperit urmele unor tăieri ilegale de păduri. Pe 2 noiembrie, anul trecut (2019), a fost… Sâmbătă Morților.

”Mesajul” a venit după ce același pădurar ne urmărise și la urcare și încercase să ne oprească să ajungem în pădure. De altfel, documentarea am făcut-o după ce zilele trecute am primit informații conform cărora inspectori ai Gărzii Forestiere Cluj ar fi fost amenințați pentru a stopa un control în zonă!” a comentat incidentul, Mihai Goțiu.

Senatorul povestește de unde a începutul totul, mai exact de acum două săptămâni, când, tot în Munții Gilăului, s-a documentat una dintre cele mai mari tăieri ilegale de păduri din România din ultimul deceniu: „După postarea filmării pe Facebook, oameni din zonă au prins curaj și au semnalat că există și alte tăieri ilegale pe valea Someșului Rece, pe Ocolul Silvic Horea (privat), care gestionează suprafețe întinse de pădure din județele Alba și Cluj (un ocol silvic despre ale cărui ”fapte” presa a mai relatat și care, tot potrivit relatărilor presei, ar fi controlat și protejat de deputatul PNL de Alba Corneliu Olaru, membru al Comisiei pentru Agricultură și Silvicultură (!) din Camera Deputaților).

A fost sesizată Garda Forestieră Cluj, care a început un control la începutul acestei săptămâni. După ce a dat, însă, peste primele cioate tăiate ilegal, inspectorii Gărzii s-au plâns că sunt amenințați și intimidați de către pădurarii ocolului silvic și li s-a dat de înțeles că totul va fi mușamalizat (asta chiar și după ce o înregistrare făcută de Horea Petrehuș la fața locului a fost postată pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor!)” explică Goțiu.

Înfruntare pe ”terenul” Mafiei Pădurilor

ȚARA MAFIEI PĂDURILOR SAU ȚARA NOASTRĂ? Hoții de lemne îi amenință pe inspectorii Gărzii Forestiere care au început un control în Munții Apuseni!Cum intrarea în vigoare a legii de înființare a ”DNA-ului Pădurilor” a fost amânată de Guvernul Orban prin atacul la CCR, Mafia Pădurilor se simte ”pe cai mari”. Horea Petrehuș și colegii lui de la Asociația Valori Superioare au găsit sute de cioate NEMARCATE în pădurile din județul Cluj, pe valea Someșului Rece, în apropiere de Valea Ursului, unde a fost descoperită una dintre cele mai mari tăieri ilegale de păduri din România.Cei de la Asociația Valori Superioare au sesizat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Garda Forestieră Cluj. În urma sesizării, Garda a dispus un control la începutul acestei săptămâni. Din informațiile pe care le-am primit, însă, responsabilii pentru tăierile din zonă nu doar că încearcă blocarea controlului, ci le-au și transmis amenințări inspectorilor Gărzii Forestiere care au ajuns pe teren! Tupeul lor fără margini are și o explicație: ”protecția” politică de care au beneficiat până acum (și asupra căreia voi reveni).Tuturor borfașilor care cred că sunt ”nemuritori” le transmit, însă, un mesaj: vremea voastră s-a încheiat! Oricâte sfori o să mai trageți, ”DNA-ul Pădurilor” se va înființa și o să ajungeți acolo unde vă e locul! LA PUȘCĂRIE! Cu tot cu susținătorii voștri politici ale căror conturi și campanii electorale le-ați alimentat!#viitorsănătos

Publicată de Mihai Goţiu pe Miercuri, 2 septembrie 2020

Goțiu a asigurat iubitorii naturii și a românilor care respectă legea, că nu se va opri din demersurile sale: „Acesta a fost motivul pentru care am luat legătura cu Horea Petrehuș, rugându-l să mergem pe teren. Am ajuns de dimineață. Cum am intrat în zona roșie (că verde ar fi cam mult spus), ne-am trezit cu un 4×4 care ne urmărea. Pădurarul din mașină ne-a luat la rost că, vezi Doamne, ce căutăm noi acolo fără să-l anunțăm și de ce avem o securice cu noi! (vezi video). Când am vrut să-i cer detalii, a întins-o.

În pădure, s-au confirmat mai toate informațiile primite. În câteva ore am găsit mai multe cioate, ascunse sub vreascuri de crengi, care prezintă indicii cât se poate de evidente ale unor tăieri ilegale. Chiar dacă anul trecut, aici s-ar fi exploatat aproximativ 200 de mc de ”doborâturi”, cioatele pe care le-am găsit ascunse sub mormanele de vreascuri au rădăcinile înfipte bine în pământ. Mai mult, n-am găsit nici o urmă de marcă pe cele mai multe dintre ele!

Și asta nu e tot. Dând la o parte pământul pus pe cioate (înainte de a fi acoperite cu crengi), am găsit urmele unei substanțe care a înnegrit lemnul, dând-ui aspectul unui copac tăiat cu mulți ani în urmă. În realitate, înlăturând stratul negru (vezi video), se poate observa că tăierea e destul de recentă (cel mai probabil anul trecut). Potrivit unor oameni din domeniu, substanța ar fi sodă caustică și ar fi folosită în mod expres pentru a induce în eroare un control superficial.

Și încă o observație: diametrul cioatelor tăiate e mult mai mare decât a brazilor care au mai supraviețuit în zonă. Poate reușește cineva să-mi explice ciudățenia asta: cum ar fi rupt vântul cei mai mari și vajnici brazi (că de doborât nu se pune problema – rădăcinile sunt înfipte strașnic în pământ), dar nu i-a rupt pe cei mai subțiri!?

La întoarcere, a reapărut același pădurar (cum a aflat când am urcat în zonă și cum s-a nimerit să se întoarcă taman când plecam, după mai multe ore în care am fost în pădure, e altă întrebare). L-a chemat pe Horea ”să-i spună ceva la ureche”. I-a zis un singur lucru, pe geamul mașinii: să-și amintească de ziua de 2 noiembrie a anului trecut (!?). După care, în momentul în care am vrut să-i pun mai multe întrebări, a accelerat și a demarat în trombă (vezi video).

Evident, voi sesiza oficial Ministerul și Garda Forestieră. Voi solicita un control extins în toată zona. Și mă voi lupta ca ”DNA-ul Pădurilor” să devină cât mai repede realitate”.

ASTĂZI! AMENINȚĂRI CU MOARTEA după ce am descoperit tăieri ilegale de păduri în Cluj! (VIDEO)”Să-ți amintești de 2…

Publicată de Mihai Goţiu pe Vineri, 4 septembrie 2020

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *