Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Alegeri cu rezultate așteptate în zona montană a Bihorului: Ce s-a întâmplat în Aleșd, Beiuș, Ștei și Nucet?

Alegeri fără mari surprize în zona montană a Bihorului, primarii din Aleșd, Beiuș, Ștei și Nucet, reconfirmându-și mandatele. Pe alocuri au fost și unele surprize.

În Aleșd, cu toată discuția creată în jurul primarului liberal, Ioan Todoca, care în 2019 a fost lovit de scandalul deciziei Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie care s-a pronunţat definitiv în dosarul dintre CNSAS şi primar, magistrații stabilind că edilul a fost colaborator al Securităţii comuniste, victoria lui Todoca a fost una zdrobitoare obținând peste 50% din voturile bihorenilor din Aleșd.

„Mulțumesc pentru susținere domnului Bolojan și a domnului Călin Morar, scorul de 52% se datorează și sustinerii lor, de asemenea mulțumesc echipei de campanie și bineințeles tuturor Aleșdenilor care ne-au acordat votul!” a fost prima declarație după victoria zdrobitoare a liberalului Todoca.

Surprinzător este scorul obținut de candidatul Pro România care a surclasat candidații PSD și USR PLUS.

 • TODOCA IOAN COLOMAN – PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL – 2283
 • ŢIPŢER ZENO-DĂNUŢ – PARTIDUL PRO ROMÂNIA – 875
 • CIPLEU SORIN-LEONTIN – PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – 812
 • BRADEA OCTAVIAN-SEBASTIAN – ALIANȚA USR PLUS – 275
 • VANCEA TUDOREL-DANIEL – 143
 • ŞEREŞ ROBERT-NICOLAE – PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ – 69

Șocul vine însă la mandatele din Consiliul Local, unde USR PLUS nu a obținut NICIUN MANDAT, Pro România doar două, practic luând doar jumătate din voturile strânse de Țipțer Zeno-Dănuț. În rest, PNL a obținut opt mandate, PSD trei mandate iar UDMR tot trei mandate și foarte interesant, Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, un mandat.

Social-democratul Cipleu Sorin-Leontin a mulțumit pentru voturi celor din Aleșd și a asigurat că cei trei consilieri PSD vor acționa echilibrat în favoarea oamenilor: „Vreau să mulțumesc tuturor celor care duminică au votat candidații PSD Aleșd pentru consiliul local și funcția de primar al orașului. Vă asigur că apreciez enorm investirea cu încredere și speranță pe care ne-ați acordat-o prin intermediul acestui vot.

Conform rezultatelor alegerilor locale, următorii 4 ani vor fi marcați de o hegemonie liberală la nivel local și județean, lucru care va permite implementarea oricărui proiect fără posibilitatea unor scuze privind piedici din partea cuiva. Există astfel premisa realizării tuturor propunerilor și promisiunilor din campania recent încheiată.

PSD Aleșd, prin intermediul celor 3 consilieri locali pe care îi va avea, va fi vocea care îi va reprezenta și pe cei care se vor simți neglijați de către autorități, va prezenta alternative la soluțiile propuse în dezbatere și va încerca să promoveze proiectele prezentate în programul propriu. În acest fel vom încerca să fim un factor de echilibru al dezbaterii și de aducere în atenția consiliului a problemelor sesizate de cetățenii care se simt reprezentați de noi.

Încă o dată, vă mulțumesc pentru încredere și sperăm să ne ridicăm la nivelul așteptărilor dumneavoastră”.

În municipiul Beiuș, PNL și-a păstrat funcția de primar, după ce fostul primar liberal, Petru Mlendea-Căluş, nu a mai candidat. Noua propunere a PNL pentru primărie, Gabriel Cătălin Popa, a câștigat detașat competiția.

 • POPA GABRIEL-CĂTĂLIN – PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL – 2561
 • BRISCAN SORIN MIHAI – ALIANȚA USR PLUS – 1082
 • BABĂU STELA – PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – 977
 • DEGĂU ALEXANDRU SILVIU – 247
 • BAN DANIEL-FLORIN – PARTIDUL PRO ROMÂNIA – 122
 • BUNTA IULIAN OVIDIU – PARTIDUL ALIANŢA LIBERALILOR ŞI DEMOCRAŢILOR – ALDE – 103
 • IANC VIOREL – 81

Surpriza alegerilor este numărul mare de voturi obținute de Sorin Mihai Brisecan, care după aflarea rezultatelor a mulțumit bihorenilor din Beiuș pentru susținere: „Mulțumesc tuturor beiușenilor care m-au votat și mi-au arătat încredere în proiectele pe care le-am prezentat! Felicitări câștigătorilor și succes în îndeplinirea planurilor! Noi credem în continuare în proiectele noastre și vom fi implicați în viața comunității, ca până acum”.

La rându-i, Stela Babău, chiar dacă a pierdut alegerile, a transmis un gând optimist beiușenilor și i-a asigurat că PSD Beiuș va susține în continuare modernizarea și dezvoltarea Beiușului: „Alegerile locale s-au încheiat și e vremea ca noii primari să se apuce de treabă și să se țină de cuvânt față de dumneavoastră. Este pe deplin responsabilitatea lor.

Așa cum știți, echipa noastră nu a câștigat, însă munca noastră pentru modernizarea și dezvoltarea Beiușului este abia la început. PSD Beiuș este o organizație a tinerilor, a profesioniștilor, dar este și o organizație a tuturor beiușenilor, indiferent de vârstă sau de ocupație. Ne vom asigura, conform rezultatelor votului, că vocea tuturor se va face auzită și că inegalitățile dintre beiușeni nu se vor accentua și mai rău!

Vreau să vă îmbrățișez pe toți și să vă mulțumesc din suflet pentru susținere și pentru loialitate, pentru că ați discutat cu noi, pentru că ne-ați împărtășit dorințele, speranțele și proiectele dumneavoastră. Vreau de asemenea să mulțumesc echipei mele, colegelor și colegilor candidați, voluntarilor și tuturor celor care au crezut și cred în noi. Povestea noului PSD Beiuș este abia la început”.

La Consiliul Local al municipiului Beiuș, liberalii au obținut majoritatea, mandatele împărțindu-se astfel: PNL -9, PSD – 4, USR PLUS – 2 și tot 2 independenți – DEGĂU ALEXANDRU SILVIU și MAIOR CĂLIN-PAUL.

În Ștei, primarul liberal Iulian Balaj și-a spulberat adversarii, obținând aproximativ 70% din voturi și o largă majoritate în Consiliul Local. Balaj intră în al treilea mandat consecutiv de primar și se pare că sunt șanse mici ca cineva să-i ia locul în 2024.

 • BALAJ GHEORGHE-IULIAN – PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL – 1911
 • FIŢ FLORIAN – PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – 311
 • MAGDA SORIN – PARTIDUL PRO ROMÂNIA – 160
 • LUP AUGUSTIN-PETRU – ALIANȚA USR PLUS – 150
 • FOFIU LUCIAN-IONEL – PARTIDUL ALIANŢA LIBERALILOR ŞI DEMOCRAŢILOR – ALDE – 118
 • LUCACIU IOAN – PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ – 114

La Consiliul Local, PNL a obținut 11 mandate, PSD – 3 și Pro România – 1.

Știind că nu are contracandidat, imediat după vot, Iulian Balaj a mulțumit celor din Ștei pentru voturi: „În această seară prin votul masiv acordat mi-aţi acordat nu doar încrederea dumneavoastră cât şi recunoaşterea celor 8 ani de muncă alături de întreaga mea echipă.

Este validarea a 8 ani în care ne-am dedicat complet comunităţii. Mulţumesc echipei mele de consilieri şi echipei mele de lucru alături de care muncesc zi de zi. De luni, în continuare la muncă! Dumnezeu să ne ajute!”.

În Nucet, nicio surpriză, edilul Mircea Adrian Tuduce și-a reconfirmat mandatul, rămânând ultimul PSDist, primar de oraș, din județul Bihor.

 • TUDUCE MIRCEA-ADRIAN – PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – 914
 • LAZEA DĂNUŢ – PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL – 460
 • IENCIU GHEORGHE – PARTIDUL ALIANŢA LIBERALILOR ŞI DEMOCRAŢILOR – ALDE – 24
 • MERA-BATIZ GHEORGHE ALIANȚA USR PLUS – 21

La Consiliul Local al orașului Nucet au intrat doar trei partide, PSD – cu 6 mandate și PNL – cu trei mandate și USR PLUS cu 1 mandat la redistribuire.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *