După ce PSD a fost zdrobit în Apuseni, Ioan Mang și Ioan Dîrzu sunt pe lista neagră a conducerii PSD

articol publicat în decembrie 1, 2020

Județele Alba și Bihor sunt de mai mulți ani codașe în PSD, în competițiile electorale, la localele din septembrie obținând scoruri rușinoase.

Ioan Mang este președinte încă de pe vremea lui Mircea Geoană, reușind să-și stabilizeze în 2016 șefia organizației prin obținerea unui post de vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, însă după dezastrul din 27 septembrie, când PSD a luat în Bihor un scor umilitor, are șanse mici să mai rămână în fruntea organizației: PSD Bihor a obţinut un scor de 15,53% la Consiliul Judeţean Bihor – 38.865 de voturi, iar la Consiliul Local Oradea 8,88%, cu 6.038 de voturi. Emilian Pavel a obținut, la Primăria Oradea, 5.297 voturi, iar Ioan Mang, care a candidat ca preşedinte CJ Bihor, 37.743 de voturi, adică 14.85%. Scorul PSD Bihor este mai mic decât în 2016, când a obţinut 25,2% la Consiliul Judeţean (65.199 voturi) şi 15,88% la Consiliul Local Oradea (11.638 voturi).

Mai mult decât atât, relația președintelui PSD Bihor, Ioan Mang, cu doi deputați ai filialei, Gheorghe Bogdan și Ioan Sorin Roman dar și cu câțiva primari nu este tocmai roz.

După pierderea butoanelor de la Consiliul Județean Bihor și pierderea marilor bătălii pe orașele Bihorului, doar Nucet rămând singura urbe în portofoiul PSD, este de așteptat ca Ioan Mang să fie schimbat din fruntea organizației.

În Alba situația este și mai proastă, dacă scorul pe județ este mai bun ca în Bihor – 16.6 %, Ioan Dîrzu a pierdut primării importante din Țara Moților și anume chiar orașele Câmpeni și Abrud.

Ioan Dîrzu a fost ales lider al PSD Alba în 2010 iar după localele din 2016 a fost salvat la limită de la demitere. Ulterior, filiala s-a confruntat cu mai multe scandaluri, tensiuni și plecări, prima fiind disputa cu celebrul primar din Ciugud, Gheorghe Damian, comuna Ciugud fiind recunoscută pentru cea mai mare absorbţie de fonduri europene din România, apoi cu unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai PSD Alba, Dănuţ Hălălai, fost prefect al judeţului Alba care a plecat din tabăra social-democrată şi s-a alăturat PRO România.

Ultima plecare, în urma relației glaciare cu Dîrzu, este a rectorului Universității „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, senatorul Daniel Breaz, fost ministru al culturii în guvernarea PSD.

Consiliul Politic Național al PSD se reunește, luni, și va decide cine mai rămâne în funcție ca lider de filială, ca urmare a rezultatului obținut la alegerile locale din 2020. Printre cei vizați de o posibilă înlocuire se numără și Ioan Mang, șeful filialei de la Bihor și Ioan Darzu, șeful PSD Alba.

 3,033 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *