Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Peisaje superbe și drumuri modernizate în Bulzeștii de Sus

articol publicat în noiembrie 5, 2020

Peisaje superbe în Apusenii din Țara Zarandului, chiar sub acoperișul moților, Muntele Găina, în comuna Bulzeștii de Sus.

Comuna este un loc mirific pentru vacanțe, atât pentru orășenii din Brad, cât și pentru cei din Timișoara, Arad, Bihor, din alte orașe mai îndepărate sau chiar din străinătate.

Dintre obiectivele turistice pe care le recomandăm spre vizitare, amintim:

 • Rezervația naturală „Peștera Cizmei”,
 • Rezervația naturală „Podul natural de la Grohot”,
 • Biserica de lemn din Străuții de Jos a fost ridicată în 1866. Are hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Este tencuită la interior și văruită. Frumoasă și foarte puțin cunoscută, biserica din Străuții de Jos nu se află pe noua listă a monumentelor istorice.
 • Biserica de lemn din Tomnatecu de Jos a fost ridicată în secolul al XIX-lea. Are hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Figurează pe lista monumentelor istorice.
 • Biserica de lemn din Tomnatecu de Sus a fost ridicată în secolul al XVIII-lea. Are hramul „Buna Vestire”. Figurează pe lista monumentelor istorice.
 • Biserica de lemn din Bulzeștii de Jos a fost ridicată în secolul XIX (1852). Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (8 noiembrie) și figurează pe noua listă a monumentelor istorice.
 • Biserica de lemn din Bulzeștii de Sus a fost ridicată în secolul XIX (1853). Are hramul „Sfântul Ioan Gură de Aur” și figurează pe noua listă a monumentelor istorice.
 • Biserica de lemn din cătunul Grohot a fost ridicată în 1852. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În ciuda vechimii sale și a măiestriei lucrului în lemn biserica nu se află pe noua listă a monumentelor istorice.
Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Străuții de Jos, comuna Bulzeștii de Sus, județul Hunedoara, foto: octombrie 2008.
Biserica de lemn din Tomnatecu de Jos înainte de prăbușire
Biserica de lemn din Tomnatecu de Sus, comuna Bulzeștii de Sus, județul Hunedoara, foto: martie, 2009.
Biserica de lemn „Sf.Arhangheli” din Bulzeştii de Jos, comuna Bulzeştii de Sus, județul Hunedoara, foto: august 2009.
Biserica de lemn „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Bulzeştii de Sus, comuna Bulzeştii de Sus, județul Hunedoara, foto: august 2009.
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cătunul Grohot, comuna Bulzeștii de Sus, județul Hunedoara, foto: octombrie 2008 (ploaie torențială).
Peștera Cizmei 
Podul Grohotului

Chiar dacă comunitatea a luat calea Bradului, a altor orașe sau a occidentului, conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Bulzeștii de Sus ridicându-se la 271 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 406 locuitori, primarul din localitate, Mirel-Ion Suba, a reușit să modernizeze comuna și să asfalteze kilometri buni de drum comunal, adevărat și cu ajutorul deputaților Laurențiu Nistor și Natalia Intotero.

Ce drumuri a modernizat primarul din Bulzeștii de Sus?

 • modernizarea drumului comunal din satul Giurgeşti, o zonă turistică superbă, un drum care urcă spre Găina. Drumul realizat are o lungime de aproximativ 4 km și paralel cu drumul trece și o vale incredibil de frumoasă. Proiectul a fost în valoare de 4.383.448,56 lei și a fost finanțat prin PNDL 2.
Bulzestii de Sus – Giurgesti

#BulzeștiiDeSus🌳🌲🎏🐗🌳#Giurgești🇷🇴🦅🦉🌳🌲🐠☘️🚙🏍️

Publicată de Apuseni Info pe Vineri, 23 octombrie 2020
Drum dinspre Giurgești spre Bulzeștii de Sus
 • moder­nizarea lui DC6, pe traseul: Bulzeştii de Jos – Grohot-Tomnatec, un drum care urcă într-un sat uitat în timp dar senzațional primăvara, vara și toamna, mirosul cireșelor care apoi ajung în cazanele de țuică sau frumusețea dolinelor (formă de relief rezultată din dizolvarea rocilor solubile de la suprafață, aici vordim de calcar) amintind de vremurile de odinioară, când aceste meleaguri erau populate de sute de moți. Proiectul a fost în valoare de 4.547.749,86 lei și a fost finanțat prin PNDL 2.
Drumul dinspre Bulzeștii de Jos spre Grohot-Tomnatec
Drumul dinspre Bulzeștii de Jos spre Grohot-Tomnatec
 • drumul din Bulzeștii de Sus spre Păuliș, care urcă spre Bulz, de jos de lângă primărie. Drumul este spectaculos și ajunge la peste 800 de metri chiar la poalele Bulzului. Proiectul a fost în valoare de 1.708.691,24 lei și a fost finanțat prin PNDL 1.
drumul dinspre Bulzeștii de Sus spre Păuliș
drumul dinspre Bulzeștii de Sus spre Păuliș

Cu siguranță că vizitând Bulzeștiul te întorci în timp dar este și o comună cu un potențial turistic enorm, care a fost bine potențat de administrația locală în ultimii ani.

1 thought on “Peisaje superbe și drumuri modernizate în Bulzeștii de Sus

 1. Constantin Chira spune:

  Felicitari D-le primar! ati facut drumuri frumoase si utile. Nu degeaba v-au ales oameni pentru al treilea mandat.Aveti cumva pe agenda dumneavoastra de lucru si drumul inspre Dealul Crisului , Avram Iancu?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *