Plângere penală în urma alegerilor de la Beliș: Semnătura primarului ar fi fost falsificată în cazul flotanților

articol publicat în octombrie 26, 2020

Situația rar întâlnită într-o comună a Clujului, dată fiind încărcătura electorală, interesul unui partid chiar de la nivel național dar și posibile ilegalități și falsuri în acte publice, acuzații foarte grave care se regăsesc într-o plângere penală, depusă de Primăria Beliș, prin primarul Viorel Matiș, la Parchetul Judecătoriei Huedin.

Chiar dacă Viorel Matiș a câștigat alegerile, episodul „flotanților” se dorește a fi lămurit de câștigător, contracandidatul său, actorul Claudiu Bleonț, alegându-se mai nou și cu o plângere penală.

Astfel, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin a fost făcută, pe 21 octombrie 2020, o revenire la plângerea penală inițială, făcută pe 26 septembrie 2020, de către Matiș Viorel, pentru fals în înscrisuri oficiale. Matiș acuză faptul că el, în calitatea sa de primar nu a semnat, în cursul lunii septembrie 2020, decât câteva adeverințe de spațiu, pentru obținerea de reședințe sau acte de identitate și că semnătura sa a fost falsificată pe respectivele inscrisuri: „eu nu am mai semnat decât câteva adeverinţe de spaţiu pentru obţinerea de reşedinţe sau acte de identitate în cursul lunii septembrie , în zilele de 26.09.2020 si 27.09.2020, înainte de ziua Alegerilor Locale si chiar si in ziua alegerilor, la Biroul de Evidenta a Populaţie Huedin s-au depus peste 20 de cereri pentru flotante pe comuna Beliş de către persoane care erau insotite de Agrijan Eugen, consilier local propus pe listele PNL . Adeverinţele de spaţiu pe care acei oameni le-au prezentat la ghişeul Evidenta Populaţiei erau întocmite în fals, semnătură mea în calitate de primar inscrisa pe acestea fiind falsificata in mod grosolan.

De la data comiterii faptelor şi pana in prezent am stabilit faptul ca adeverinţele au fost intocmite in fals cu complicitatea si implicarea a doi dintre funcţionarii Primăriei Comunei Beliş care pe parcursul alegerilor nu au fost in masura sa adopte o atitudine rezervata si neutra in raport cu campania electorala si care nu si-au respectat codul deontologic prin aceea ca au efectuat campanie electorală şi s-au implicat în favoarea candidatul PNL la funcţia de primar, dl. Bleonţ Claudiu” se arată în plângerea depusă.

Dezvăluirile primarului din Beliș și declarațiile sale, care urmează să fie verificate de procuratură sunt cutremurătoare. Angajați ai primăriei ar fi falsificat acte pentru a crește numărul de „flotanți” în favoarea candidatului Bleonț, astfel secretarul comunei și agentul agricol din primărie ar fi „semnat aceste adeverinţe la solicitarea celor direct interesaţi să îşi mărească nr. de votanţi, după care au semnat în fals şi în dreptul numelui şi funcţiei mele, aplicând ştampila Primăriei Comunei Beliş ce se găseşte în custodia dnei agent agricol şi pe care o recunosc după unele semne particulare, pe semnătura falsificată înscrisă în dreptul numelui şi funcţiei mele de primar, pentru a face ca aceasta să fie mai greu de descifrat şi de identificat, rezoluţie ce demonstrează intenţia celor implicaţi de a-şi ascunde faptele. Cele doua angajate a U.A.T. Beliş au dispus semnarea de adeverinţe de spaţiu in fals, pe care au aplicat ştampila primăriei deşi eu am interzis mai intai verbal şi apoi prin notă internă ca vreun funcţionar al Primăriei Beliş să semneze adeverinţe de spaţiu in lipsa mea sau in numele meu”.

În final, edilul din Beliș mai solicită „urmărirea penală împotriva tuturor persoanelor care au obţinut vize de reşedinţa în baza adeverinţelor emise in fals de către funcţionarii corupţi ai Primăriei Comunei Beliş pentru comiterea infracţiunii de frauda la vot încadrată de Art. 387 Cod Penal, deoarece aceste persoane au votat fara a avea acest drept, in condiţiile in care nu au locuit cel puţin 15 zile la o adresa de pe raza comunei Beliş aşa cum prevede art. 31 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 97 din 14 iulie 2005, aceste persoane fiind aduse doar pentru a obţine viza de reşedinţa si apoi pentru a vota, ori in condiţiile in care aceste persoane si-au dobândit reşedinţa fara drept, in deplina cunostinta de cauza ca vizele de reşedinţa se întocmesc fara drept, avand ca unica rezoluţie intentia de a vota candidatul pentru care Ii s-a promis sau oferit bunuri sau bani, este convingerea mea ca aceste persoane au comis cu intentie fapta de frauda la vot”.

 2,648 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *