Smart Education în Huedin? Școală ca la Ciugud?

articol publicat în octombrie 29, 2020

Se spune în popor că omul sfințește locul și aproximativ este corect, însă, pentru ca „sfințirea” să fie realizabilă sunt necesare și putința, știința și ambiția, atribute pe care harnicul primar din Ciugud, Gheorghe Damian, le are din plin.

La începutul anului, Damian anunța conceptul de Smart School pentru elevii din Ciugud – elevii din Ciugud învață în prima școală smart din mediul rural din România, arătând că se poate și în România, cu știință și viziune administrativă.

Sabin Demea, huedineanul nostru care și-a propus să modernizeze capitala Țării Calatei face apel la același concept pentru comunitatea urbană de sub Vlădeasa – Smart Education în Huedin. Rămâne să vedem când și dacă administrația locală va moderniza educația în Huedin.

Sabin Demea: Sistemul de învățământ local – Piatra unghiulară a temeliei societății.

„Un tânăr educat este garantul unei societăți liniștite și gata de progrese un tânăr gata să caute soluții, să determine inițiative și să slujească obștii din a cărei familie face parte.

Sistemul de învățământ este responsabilitatea autorităților locale și trebuie să reflecte în sine necesitățile, oportunitățile și perspectivele comunității locale.

Privind în urmă, vom observa că zona noastră a dezvoltat structuri Șaguniene și ale Bisericii unite, unități stabile, fondate pe un crez sfânt și o morală solidă.

De aceea propunem o analiză retrospectivă, o adăstare în perimetrul legilor lui Spiru Haret, pentru a vedea ce este specific și propriu nouă și, vom vedea că e nevoie de Învățământ liceal de top, că e nevoie de Învățământ profesional, că avem trebuință de învățământ agricol și silvic,turism și industria ospitalității, că trebuie să creem o bază eficientă, o comunitate profesorală responsabilă și bine mobilată intelectual, o școală cu autoritate educațională, fondată pe o democrație structurată, in perimetrul ierarhiilor educaționale și de formare. Să analizăm necesitătile obiective, adică, corespunzătoare necesarului din piața muncii, să creem o colaborare de parcurs între teorie și practică, să ne amintim ca meseria e brățara de aur. Fiecare școală, fiecare corp profesoral să-și adopte regulamentul propriu, in conformitate cu legislația in vigoare și cu dezideratele educaționale contemporane. Acest regulament să reflecte formarea integrala a tânărului: educație, caracter, aptitudini și competente civice; implicarea comunitară a membrilor corpurilor profesorale, prin crearea de granturi pt pregătirea continuă a elevilor, conduse de profesori, fără coloratură sau orientare politică, promovarea conștiinței comunitare și a acțiunilor comunionale; asigurarea continuitatii fluxurilor educaționale prin: creșe, grădinite, scoli primare, profesionale și licee; organizarea unor cicluri de concursuri locale specifice și susținerea performantei școlare prin burse de stat și private; lansarea unei axiologii complete, integrale, in care fundamentul adevărului este Dumnezeu și, sperăm să avem in final și noi la Huedin, un concept Smart Education, într- o școală ca la Ciugud!” arată Sabin Demea.

 1,202 vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *