Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

În amintirea eroilor Horea, Cloșca și Crișan și a Răscoalei din 1784, biserica arsă din Mesteacăn va fi reclădită!

Au trecut 236 de ani de la debutul celei mai cumplite revolte din Transilvania, Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan iar bravii noștri eroi nu au fost uitați.

În această dimineață primarii din Brad și Baia de Criș, Florin Cazacu și Mihaiu Liviu Gorcea, alături de deputatul Natalia Intotero au depus coroane de flori în cinstea celor trei eroi si martiri, Horea, Cloșca și Crișan, precum și pentru toți cei care s-au jertfit în momentele răscoalei din 1784.

„Alături de Primarul Comunei Baia de Criș, Mihaiu Liviu Gorcea (Primaria Baia de Cris) și Primarul Municipiului Brad, Cazacu Florin la Panteonul Moților, monumentul istoric Cimitirul eroilor din Țebea. În acest complex se află mai multe obiective care amintesc de vremurile glorioase de luptă ale moților împotriva nedreptăților sociale, pentru eliberare și unitate națională.

În cimitir se află biserica satului, mormintele lui Avram Iancu, Ioan Buteanu și Simeon Groza — revoluționari de la 1848, morminte și cruci comemorative ale eroilor din Războiul de Independență al României, din Primul și cel de-al Doilea Război Mondial, Gorunul lui Horea, precum și alți goruni” a anunțat deputatul Natalia Intotero.

Vestea bună este că cei doi primari au hotârât ca în amintirea eroilor Horea, Cloșca și Crișan și a Revoluției din 1784, biserica arsă din Mesteacăn să fie reclădită: „A doua coroană de flori am depus-o la troița din Satul Mesteacăn, Municipiul Brad, unde în 1784 se afla o biserică, care a fost pe urmă incendiată (…) Cei doi primari, domnii Cazacu Florin și Mihaiu Liviu Gorcea, la inițiativa celui dintâi, vor demara începând de astăzi proceduri comune pentru reclădirea bisericii arse din Mesteacăn, în memoria celor care s-au sacrificat pentru neamul românesc”.

Biserica care a ars, din Mesteacăn, este locul de unde a început Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan:

Pe data de 28 octombrie 1784, fiind zi de târg la Brad, judeţul Hunedoara, un număr semnificativ de iobagi se aflau în această localitate. Crişan s-a dus la acest târg şi s-a întâlnit pe ascuns, sub podul de peste Criş, cu ţărani din mai multe sate din Zărand, pe care i-a convocat la o întâlnire la biserica din satul Mesteacăn, în ziua de 31 octombrie, duminică.

În ziua de 31 octombrie 1784 se adunaseră la biserica din Mesteacăn, 600 ţărani iobagi din Zărand şi din Munţii Apuseni. La întâlnire au venit Crişan şi Cloşca, Horea fiind bolnav nu a putut participa. Crişan le-a arătat ţăranilor o cruce de aur primită de la Horea, care i-ar fi fost dăruită acestuia din urmă de însuşi împăratul Iosif al II-lea odată cu o scrisoare prin care împăratul îi îndemna pe români să meargă să se înroleze în regimentele de grăniceri. Preotul din Mesteacăn a întărit cele spuse de Crişan, astfel că iobagii au pornit imediat spre Alba Iulia spre a se înrola în armată, pentru a scăpa de iobăgie.

sursă foto: Natalia Intotero

Loading

1 thought on “În amintirea eroilor Horea, Cloșca și Crișan și a Răscoalei din 1784, biserica arsă din Mesteacăn va fi reclădită!

  1. Eu știu de la bunica…că moții Crișeni sau adunat pe dealul care se află înainte de intrarea în Mesteacăn ( dinspre Țebea) pe partea dreaptă,! Acolo era ridicată o cruce de piatră!Acolo a fost biserică?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *