Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

(VIDEO) Reconstituire obiceiuri tradiționale din Apuseni, zona Clujului

articol publicat în noiembrie 19, 2020

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj – instituție de specialitate din subordinea Consiliului Județean Cluj, cu rol de culegere, cercetare, transmitere și promovare a culturii tradiționale din județul Cluj, a realizat un film documentar – reconstituire obiceiuri tradiționale din zona de munte a județului Cluj.

„Munții Apuseni sunt o importantă vatră de istorie și tradiție. O mărturisesc localnicii și creația lor artistică ce cuprinde, pe lângă port, arhitectură și alte obiecte de patrimoniu, obiceiurile păstrate de-a lungul veacurilor. Printre acestea se numără „împletitul cununilor de Sânzâiene”, „ghicitul sub blide”, „haba”- șezătoarea și jocul satului.

Aceste obiceiuri au fost reconstituite de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituţie de cultură care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în cadrul unui amplu proiect de cercetare a patrimoniului cultural tradiţional, intitulat „ZONA MONTANĂ A JUDEȚULUI CLUJ. Proiect de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj, 2020”. Proiectul s-a desfășurat cu susținere financiară din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul „ZONA MONTANĂ A JUDEȚULUI CLUJ. Proiect de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj, 2020” nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării” au prezentat materialul cei de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

 1,980 vizualizări

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *