Apuseni Info

Ştiri și informații din Apuseni

Ilie Bolojan a prezentat etapele pentru realizarea centurilor Beiuș, Aleșd și Sânmărtin

articol publicat în noiembrie 20, 2020

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat ieri, 20 noiembrie 2020 un calendar estimativ pentru etapele de realizare a centurilor localităților Beiuș, Aleșd și Sânmartin.

Consiliul Județean Bihor pregătește semnarea a trei protocoale de colaborare cu Primăriile Aleșd, Beiuș și Sânmartin pentru realizarea centurilor ocolitoare a acestor localități.

Centurile Beiuș și Aleșd

Ilie Bolojan a convenit cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și cu cele două primării modalitățile de colaborare în așa fel încât aceste proiecte să fie finalizate până la finalul anului 2023. Centurile Beiuș și Aleșd au asigurată finațarea pe actualul program de finanțare 2014 – 2020 (proiectele din acest exercițiu financiar pot fi implemenate până la finalul anului 2023).

„Săptămâna viitoare vor fi aprobate protocoalele de implementare pentru fiecare centură cu CNAIR. Modelul a fost deja negociat, urmeză să fie prezentat cel mai târziu luni, și în ședința de joi (n.r. 26 noiembrie 2020) ar urma să fie aprobat. În paralel cu acest protocol, atât Consiliul Județean Bihor, cât și consiliile locale ale localităților Aleșd și Beiuș vor semna câte un protocol de colaborare, astfel încât din luna decembrie să ne apucăm de lucru efectiv. Responsabilitățile vor fi partajate, fiecare din cele două primării urmând să suporte o parte din cheltuielile pregătitoare, iar Consiliul Județean va suporta studiul de fezabilitate efectiv. Primăriile vor finanța studiile geologice, topografice, hidrologice, analizele de trafic – documente pregătitoare” a declarat Ilie Bolojan.

Traseul final se va baza pe o analiză multicriterială, care se face în două etape de către CNAIR. Până la începutul lunii decembrie se vor realiza 3 variante de trasee pentru fiecare din cele două centuri. Va fi varianta veche (lungă – a cărei valoare este de peste 120 de milioane de euro) și alte două variante, mai scurte, care se estimeaă că nu vor depăși 30, 35 de milioane de euro.

„Într-o primă etapă cele trei variante de trasee propuse vor intra în comisia tehnico – economică a CNAIR. În urma acestei etape vor rămâne două proiecte. Urmează o a doua analiză, iar după două săptămâni se va alege varianta finală. Până cel târziu la începutul lunii ianuarie 2021 ne propunem să avem finalizată și această a doua etapă, astfel încât din ianuarie să ne apucăm efectiv de lucru. Cel mai târziu la 1 mai anul viitor ar urma să avem cele două studii de fezabilitate Consiliul Județean Bihor pentru centurile Aleșd și Beiuș aprobate cu toate avizele de mediu, electrice, etc. emise. La final va urma o Hotărâre de Guvern prin care se vor aproba indicatorii. Exproprierea va fi făcută de CNAIR. Obiectivul este ca la 1 iulie 2021 să fie lansată licitația pentru cele două centuri, în așa fel încât până la finalul anului 2023 să finalizăm lucrările”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Bihor.

Centura Sântmartin – Băile Felix

Un alt proiect important prezentat astăzi este centura localității Sânmartin. Drumul va fi finanțat în cadrul exercițiului financiar european 2021 – 2027. Astfel, în prima etapă, Consiliul Județean Bihor va prelua de la Zona Metropolitană Oradea (ZMO) studiul de fezabilitate pentru acest proiect, care astăzi este blocat. Consiliul va semna un protocol de colaborare cu Primăria Sânmartin pe modelul celor pentru centurile Beiuș și Aleșd.

„Studiul de fezabilitate va fi revizuit, iar traseul actual propus al drumului nou va fi extins cu aproximativ 5 km (lungimea totală va fi astfel de 12 km), în așa fel încât centura să ocolească Stațiunea Băile Felix și să se racordeze la DN76 în zona de dinaintea pădurii localității Hidișelu de Jos. Tranzitul prin stațiunea Băile Felix va fi astfel evitat în totalitate pentru cei care vor să ajungă din zona Beiuș înspre Oradea” potrivit lui Ilie Bolojan.

Valoarea estimată a acestei centurii este de 35 – 40 de milioane de euro, în funcție de soluțiile tehnice care se vor găsi.

Protocolul de colaborare ar urma să fie semnat la finalul lunii decembrie 2020 și, mai departe, vor fi urmați pașii făcuți la centurile Beiuș și Aleșd: Primăria Sânmartin va suporta costurile pentru documentele pregătitoare, iar Consiliul Județean Bihor va face studiul de fezabilitate și va derula licitația.

„Va fi un decalaj de aproximativ 6 luni între proiectele la centurile Beiuș – Aleșd și cel din Sânmartin. Estimarea este ca acest drum să fie finalizat până la finalul anului 2024” a continuat Ilie Bolojan.

Bani pentru exproprieri la centurile Oșorhei, Nojorid și Sântandrei

Tot în ședința de la finalul acestei luni se vor aloca sumele necesare către comunele Oșorhei, Nojorid și Sântandrei pentru a demara procedura de expropriere a amplasamentelor celor 3 trei culoare noi de circulație.

„Estimarea este ca până la finalul anului viitor să avem atât proiectul tehnic realizat, cât și exproprierea finalizată, în așa fel încât în primăvara anului 2022 să începem lucrările” potrivit lui Ilie Bolojan.

Consiliul Județean Bihor

Vă reamintim că în ultima ședință a Consiliului Județean Bihor au fost adoptate toate documentele necesare accesării finanțării europene pentru elaborarea proiectelor tehnice la drumurile noi din zona metropolitană – Centura Oșorhei, Centura Sântandrei și drumul de legătură cu Nojorid.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *